Firma de analiza IDC estimeaza, intr-un studiu comandat de HP, ca piata pentru consolidarea tehnologiilor informatice va avansa cu 6,5% din 2004 pana in 2009, de la 18,1 miliarde de dolari la 24,7 miliarde de dolari, depasind rata totala de crestere a pietei IT.
Cifrele estimative privind piata pentru consolidarea IT-ului indica tendinte de crestere pentru toate cele patru categorii majore de tehnologii destinate organizatiilor mari: stocare, servere, software si servicii pentru infrastructura.
Potrivit raportului infrastructura software pentru consolidare va creste cu 13,1%, de doua ori mai mult decat rata pietei totale pentru consolidarea sistemelor informatice. Aceasta crestere reflecta intr-o oarecare masura o recunoastere din ce in ce mai mare a necesitatii si beneficiilor ce pot fi obtinute prin virtualizare si gestiune centralizata.
Consolidarea va juca un rol semnificativ in vanzarile de servere si sisteme de stocare. Cota de piata corespunzatoare consolidarii serverelor din veniturile totale pentru servere va creste la 12,6% in 2009, de la 9,5% in 2004. In mod similar, consolidarea pietei de stocare va creste pana la 17,3%, de la 13,9% in anul 2004.
Necesitatea de consolidare a IT-ului si a tehnologiilor aferente a fost recunoscuta pe scara larga in ultimii ani. Un alt studiu IDC privind consolidarea, realizat pe un esantion de patru sute de directori IT, arata ca 60% din acestia considera consolidarea ca pe un pas important spre un departament IT dinamic, in timp ce 80% intreprind deja operatiuni de consolidare.
„Problema nu este daca organizatiile vor recurge sau nu la consolidare, ci cum va fi abordata aceasta”, a declarat Matthew Eastwood, vicepresedinte IDC. „Potrivit acestui studiu, cu cat companiile vor adopta mai rapid consolidarea IT-ului ca strategie de baza a afacerii, cu atat mai repede vor putea sa obtina acea infrastructura dinamica si flexibila care poate contribui la solutionarea problemelor lor, cum ar fi cresterea veniturilor si satisfactia clientilor.”
Conform raportului, o serie de tendinte in tehnologie si gestiunea informatica vor influenta in continuare intensificarea consolidarii IT-ului. Printre acestea se numara imbunatatirea unor tehnologii, precum serverele blade, procesoarele multi-core, virtualizarea si partitionarea, nevoia continua de actualizare si imbunatatire a solutiilor de securitate si recuperare in caz de dezastru, initiativele de standardizare a software-ului si sistemelor precum si dorinta managementului de a elibera resurse bugetare si de personal din operatiunile de intretinere si gestiune, pentru a reduce costurile si a sustine inovatia.
Oportunitatea de consolidare a IT-ului pe termen lung vizeaza in special companiile mari, dar se estimeaza ca tendinta se va manifesta in urmatorii ani si in segmentul IMM-urilor. Conform acestor estimari, rata de crestere va atinge 11,4% anual in companiile cu pana la 100 de angajati si 10,3% in companiile cu pana la 1000 de angajati, pe masura ce tehnologiile care permit consolidarea vor deveni mai accesibile, fiind din ce in mai evidenta si o recuperare mai buna a investitiilor prin consolidarea IT-ului.
America de Nord va inregistra cea mai ridicata rata de intensificare a consolidarii tehnologiilor informatice, cu 7,7% anual, datorita popularitatii calculului distribuit. Rata de crestere in Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Asia Pacific si America Latina va fi ceva mai redusa, de 5,7%, 5,4% si respectiv 5,3%.
In zona principalelor industrii verticale nu exista inca un lider detasat in privinta consolidării IT-ului. Sectorul public conduce cu o rata de crestere de 7,5%, urmeaza furnizorii de retele si servicii cu 6,9 procente, industria de productie si distributie cu 6,2 procente, iar sectorul serviciilor financiare cu 5,5%.
Sursa: HP, 12 iunie 2006