Potrivit IDC, topul primilor cinci producători de telefoane inteligente nu a suferit modificări. În timp ce Samsung a livrat 77 de milioane de smartphon-uri, în creştere cu 5,5% în ritm anual, iar cota sa de piaţă a crescut de la 21,3% în trimestrul al doilea din 2015 până la 22,4% în T2 2016, în cazul Apple livrările au scăzut cu 15% până la 40,4 milioane smartphone-uri, iar cota de piaţă a grupului american a scăzut de la 13,9% până la 11,8%. Producătorul chinez Huawei se situează în continuare pe locul al treilea, dar cota sa de piaţă a urcat de la 8,6% până la 9,4% şi se apropie de cea a Apple.
Un studiu separat al Strategy Analytics oferă estimări similare, cota de piaţă a Samsung fiind la 22,8%, cea a Apple la 11,9%, iar Huawei la 9,4%. Urmează un alt producător chinez – Oppo (cu o cotă de 5,3% potrivit Strategy Analytics şi de 6,6% în cazul IDC), în timp ce pe poziţia a cincea IDC plasează Vivo (cu o cotă de piaţă de 4,8%), în timp ce Strategy Analytics preferă Xiaomi (cu o cotă de 4,3%).
Vicepreşedintele IDC, Ryan Reith, este de părere că fenomenul de saturare înregistrate pe multe pieţe i-a forţat pe producătorii de smartphone să-şi regândească strategia. "Apple începe să pună un accent mai mare pe 'dispozitiv ca serviciu' în încercare a de împiedica ciclurile de înlocuire îndelungate. Aceasta este o temă care se extinde. În plus, încetinirea de pe piaţa chineză continuă să ducă la creştere concurenţei pe alte pieţe cu ritmuri mari de creştere precum India, Indonezia şi Orientul Mijlociu", a declarat Ryan Reith.
La nivel global, IDC estimează că în perioada aprilie-iunie 2016 au fost vândute 343,3 milioane smartphone-uri, o creştere de doar 0,3% faţă de cele 342,4 milioane de bucăţi vândute în perioada similară a anului trecut, fiind vorba de al doilea trimestru consecutiv în care livrările de telefoane inteligente nu au crescut.
AGERPRES