Sărbătorile sunt un prilej minunat de a încerca noi rețete și deserturi de sezon. Deci, dacă vă numărați printre persoanele care își doresc să-și surprindă familia la masa de Crăciun, atunci acest articol este pentru dumneavoastră. În rândurile ce urmează vrem să vă ajutăm să creați cele mai gustoase deserturi festive folosind mărul, un fruct atât de delicios încât este chiar și pe placul celor mici. Veți descoperi moduri noi de a-l folosi, cum puteți condimenta deserturile astfel încât să-i scoateți aroma în evidență și ce fel de rețete să încercați, care îl vor pune în valoare. Să începem!
Înainte de toate, este important să aflați dintre ce soiuri de mere puteți alege. Deși există peste 40 de soiuri, însă în România se găsesc predominant cele verzi, galbene și roșii. În continuare, vă vom prezenta caracteristicile fiecăruia, pentru a vă ajuta să-l alegeți pe cel potrivit.
Soiuri de mere
Mărul verde este printre cele mai des întâlnite soiuri. El se remarcă nu doar datorită nuanței sale de verde aprins, ci și pentru aroma sa acrișoară specifică. Având o consistență mai tare, acest tip de măr este potrivit pentru rețete precum chec sau crumble, oferind astfel o textură crocantă și încântătoare desertului dumneavoastră festiv.
Mărul galben, pe de altă parte, se află la zona de mijloc între aromele dulci și acrișoare. Oferind o varietate de gusturi alături de o textură tare, acesta poate fi folosit atât la plăcinte, cât și la tarte sau torturi. Tot ce contează este cât de bine condimentați desertul pentru a obține o capodoperă culinară.
Iar mărul roșu este considerat unul dintre cele mai dulci soiuri. El iese în evidență pentru aroma sa parfumată, nuanța de roșu aprins dar și pentru cea mai mare versatilitate. Acesta poate fi folosit fără griji în orice fel de rețetă, însă va străluci cu adevărat drept măr copt sau în ștrudel.
Iar acum că ați aflat care sunt cele mai iubite soiuri ale fructului vedetă din acest articol, tot ce ne-a rămas de făcut este să vă arătăm cum obțineți deserturile festive promise.
Deserturi cu mere
Merele sunt printre cele mai versatile fructe de pe piață, după cum vă spuneam și mai devreme. Acestea pot fi folosite într-o varietate largă de deserturi, însă ce le va scoate în evidență vor fi tartele, plăcintele, torturile, checurile, crumble-ul, ștrudelul sau varianta lor coaptă la cuptor. În continuare, veți afla în detaliu cum puteți prepara fiecare rețetă pentru a avea parte de un desert cât mai festiv și savuros.
Mărul copt
Acest desert este cel mai simplu de preparat. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți soiul preferat, să îi scobiți mijlocul pentru a nu risca să înghițiți semințele și să îl puneți într-un vas special pentru cuptor. Apoi, în interior, puneți câteva bucățele mici de unt, alături de două – trei lingurițe de zahăr, puțină scorțișoară și nucșoară și lăsați la cuptor pentru jumătate de oră. La final, veți obține un desert atât de savuros și luxos încât nu vă va veni să credeți că l-ați făcut chiar dumneavoastră. Îl puteți servi alături de înghețată de vanilie, sirop de caramel, nuci trase la tigaie sau chiar un crumble de ovăz pentru a-i scoate și mai mult în evidență aromele.
Tarta sau crumble-ul
Deși pare un desert complicat, să știți că tarta nu trebuie să vă sperie. Din nou, trebuie să alegeți soiul de mere preferat, pe care apoi le decojiți, le tăiați în cubulețe mici și le trageți la tigaie. Pentru a obține o compoziție cremoasă, puneți fructele într-o tigaie care nu lipește, alături de unt din belșug, zahăr și scorțișoară. Iar pentru o caramelizare de succes, vă recomandăm să folosiți zahărul brun în locul celui alb. Așa, veți obține o aromă mai specială ca niciodată. Cât timp compoziția vedetă este pe foc, preparați aluatul de tartă din făină, zahăr și unt rece, pentru a forma o bază sfărâmicioasă. Pentru crumble este nevoie să mai faceți și toppingul din aceleași ingrediente, plus câțiva fulgi de ovăz și nuci. Apoi puneți aluatul în forma de copt, adăugați și compoziția obținută plus toppingul și lăsați la cuptor timp de 30 – 40 de minute, sau până ce crusta devine aurie. La final, casa dumneavoastră va mirosi mai frumos ca niciodată și se va umple de magie festivă.
Plăcinta sau ștrudelul
În funcție de preferințele dumneavoastră, mai puteți alege să pregătiți pentru masa de sărbători și o plăcintă sau un ștrudel. Diferența dintre cele două este că pentru plăcintă veți folosi foi de foietaj, iar pentru ștrudel, aluat de foietaj. Deci decizia stă la latitudinea dumneavoastră. Puteți folosi aceeași rețetă de mere caramelizate pe care v-am explicat-o mai sus, adică de fructe tăiate cubulețe, sau mai puteți chiar și să le răzuiți, pentru o compoziție mai puțin texturată. Foietajul trebuie întins cu grijă în tavă, tapetat cu unt topit și scorțișoară, apoi rulat pentru coacere. Nu vă rămâne decât să-l lăsați la cuptor timp de 40 de minute și veți obține un desert senzațional.
Tortul
Aici puteți crea atât torturi calde, cât și fără coacere. Vă recomandăm să urmați o rețetă mai bine definită, din mediul online, deoarece tortul necesită puțin mai multă îndemânare la gătit. Însă, cu ajutorul merelor, veți obține un desert fabulos, cremos și mai aromat ca niciodată. Îmbinați gustul dulce-acrișor al fructelor cu crema savuroasă de unt și veți vedea cum toți invitații dumneavoastră vor fi impresionați.
Checul
Nu în ultimul rând, iată și al cincilea desert, checul. Există o mulțime de rețete pentru baza de chec pe internet, deci o puteți alege pe cea preferată fără griji. Tot ce trebuie să faceți este să adăugați în compoziția obținută și câteva mere tăiate cubulețe, înainte de coacere. Apoi, după ce turnați aluatul în forma specială, puteți pune ca topping și câteva felii de portocale sau mandarine, pentru o textură impresionantă. Așa, veți obține o prăjitură specială, pufoasă și aromată, pe placul tuturor.
Acestea fiind spuse, iată-ne ajunși la final. Sperăm că articolul nostru v-a fost de folos și că v-am inspirat să creați cele mai gustoase deserturi de sezon. Pentru și mai multe sfaturi, nu ezitați să navigați mediul online. Vă dorim happy cooking!