In 1998, numarul de carduri emise in Romania de Europay, sub siglele Eurocard-Mastercard, Maestro, Cirrus, a crescut cu 121%. Cresterea a fost mai mare decat in Ungaria, unde a fost de 70%, si Croatia, unde s-a inregistrat o crestere de 91% fata de anul 1997. In valoare absoluta, suntem insa cu mult in urma celorlalte doua tari central-europene. La sfarsitul anului 1998, in Ungaria fusesera emise 1,8 milioane de carduri Europay, iar in Croatia, aproape 880.000 de carduri. In Romania, la o popula
In 1998, numarul de carduri emise in Romania de Europay, sub siglele Eurocard-Mastercard, Maestro, Cirrus, a crescut cu 121%. Cresterea a fost mai mare decat in Ungaria, unde a fost de 70%, si Croatia, unde s-a inregistrat o crestere de 91% fata de anul 1997. In valoare absoluta, suntem insa cu mult in urma celorlalte doua tari central-europene.
La sfarsitul anului 1998, in Ungaria fusesera emise 1,8 milioane de carduri Europay, iar in Croatia, aproape 880.000 de carduri. In Romania, la o populatie de cel putin doua ori mai mare decat a celorlalte doua tari, fusesera emise doar 58.000 de carduri. Compania VISA emisese in Romania, la sfarsitul lui septembrie 1998, 55.877 de carduri. Principala strategie utilizata de banci pentru cresterea numarului de utilizatori o reprezinta punerea la dispozitia firmelor si a diverselor institutii a cardurilor pentru plata salariilor. Economiile obtinute de companii in urma acestui procedeu de efectuare a platilor direct in conturile salariatilor sunt foarte importante.
Contractele se negociaza amanuntit, banca oferind de obicei firmei si alte facilitati, diverse comisioane preferentiale la operatiunile in cont etc. Angajatii nu primesc intotdeauna cu bucurie noul sistem de plata. Unii considera ca, la marimea salariilor pe care le obtin, cardul nu este decat o „tichie de margaritar”. Altii sunt speriati de diversi colegi „atotstiutori”, care au auzit de la vecinul de la parter ca proprietarul cardului este „jecmanit” de bancile care se „infrupta” din banii lui sau ii limiteaza accesul la acestia. Realitatea este cu totul alta. Tendinta generala este de eliminare totala a comisioanelor percepute la eliberarea numerarului de la bancomat. Banca Comerciala Romana nu percepe comision la eliberarea numerarului de pe cardurile proprii. Banc Post a redus acest comision de la 0,5% la 0,2% urmand ca in viitor acesta sa fie eliminat.
O problema importanta este insa, pentru posesorul roman de card, gradul de acceptabilitate a acestuia. Numarul de bancomate se ridica in prezent la aproximativ 230, raspandite in capitala si in orasele mari. Bancile fac eforturi financiare apreciabile pentru largirea retelei de aparate de eliberare a numerarului. Pretul unui asemenea aparat oscileaza in jurul sumei de 30.000 de dolari.
Numarul de magazine care accepta plata cu card este, de asemenea, destul de mic. Cardurile Europay sunt acceptate in 5.915 magazine, iar cele sub sigla VISA erau acceptate, in octombrie 1998, in 5.563 de puncte de vanzare.
In momentul de fata, in strainatate se extinde foarte mult utilizarea cardurilor inteligente (smart card). In Romania, marea majoritate a cartilor de plata aflate in circulatie sunt de debit (platile se pot face doar in limita sumei existente in cont). Bancherii nu au preferinte vizavi de marimea contului titularului unui card.
Si cei cu bani putini
pot avea carduri
Bancile pun carduri la dispozitia institutiilor de invatamant superior, pentru plata burselor. O alta directie de dezvoltare in viitor o reprezinta implementarea sistemului de plata a salariilor pe card in institutiile bugetare. Desi remuneratiile din acest sector sunt foarte mici si sunt cheltuite rapid, volumul total de bani aflati in conturile posesorilor de carduri este substantial.
Banii de pe card se afla la dispozitia bancii, care ii poate investi dupa cum crede de cuviinta. Atragerea acestor sume este mai ieftina, dobanda oferita pentru banii aflati in contul de card fiind de circa trei ori mai mica decat cea la depozitele la termen. Avantajul posesorului de card il reprezinta siguranta in pastrarea banilor, oferita de acesta. In caz de pierdere a cartii de plata, printr-un simplu telefon al titularului, accesul la banii din cont poate fi oprit.
Mai sunt inca multe de facut pana cand in Romania cardurile vor atinge un nivel de acceptabilitate apropiat de cel al banilor cash, asa cum se intampla in Occident. Desi cea mai mare parte a cheltuielilor de instalare a aparaturii de incasare de pe card sunt acoperite de banci, foarte multe magazine ezita sa introduca acest sistem de plata.
Intre lanturile de magazine alimentare moderne din Bucuresti si cele din Occident exista in momentul de fata o singura deosebire. In magazinele mari din Romania, marfurile nu se pot plati cu ajutorul cardului.
Atragerea utilizatorilor trebuie facuta concomitent cu extinderea retelei de magazine si de aparate de eliberare a numerarului. Este foarte simplu pentru o persoana sa intre in posesia unui card, dar trebuie sa il si poata utiliza. Alan Goslar, vicepresedinte al Directiei Dezvoltare la VISA (lider mondial in domeniul cartilor de plata), asteapta ca in viitorul apropiat sa se inregistreze un adevarat „boom” al numarului de posesori de carduri din Romania. In urma dezvoltarii deosebite din ultimul timp a activitatii de carding din Europa de Est, Europay, detinatorul a 60% din piata europeana a cardurilor, a deschis luna aceasta un birou teritorial la Budapesta, care va coordona activitatea firmei in Ungaria, Croatia si Romania. Razvan Munteanu, directorul biroului de la Budapesta, este de aceeasi parere, apreciind ca, pana la sfarsitul anului 1999, in Romania vor fi emise peste 350.000 de carduri sub marca Europay. Compania nu intervine direct in atragerea clientilor, rolul ei limitandu-se la acordarea de consultanta si suport pentru dezvoltare bancilor romanesti asociate, emitente de carduri Europay.
Cardurile care se bucura de cel mai mare succes in Romania sunt Maestro, liderul pietei, si VISA Electron. Ambele carduri pot fi utilizate doar in mediul electronic si sunt carti de debit, in lei. Cardul Millenium, emis de Banc Post sub sigla Maestro, poate fi utilizat si in strainatate, contul in lei fiind transformat instantaneu in valuta tarii respective.
In curand va creste si numarul bancilor emitente de carduri. Celor sapte banci din Romania care emit carduri (Banc Post, Banca Comerciala Romana, Bancorex, Banca Agricola, Banca Ion Tiriac si Banca Romana pentru Dezvoltare), li se vor adauga in curand Banca Turco-Romana, Banca Internationala a Religiilor, Banca Transilvania si CEC.