De la învăţământ la case de schimb, afacerea IDM acoperă aproape toate zonele de servicii. După o perioadă de creştere susţinută, compania a înregistrat anul acesta şi primul eşec serios. IDM este unul dintre numele din comerţ cele mai familiare bucureştenilor. Iniţial, s-a făcut cunoscut prin centrul comercial din zona Basarab, un tip de mall destinat celor cu venituri mici. Apoi, reţeaua IDM Exchange, dezvoltată în paralel, este cel mai extins lanţ de case de schimb
De la învăţământ la case de schimb, afacerea IDM acoperă aproape toate zonele de servicii. După o perioadă de creştere susţinută, compania a înregistrat anul acesta şi primul eşec serios.
IDM este unul dintre numele din comerţ cele mai familiare bucureştenilor. Iniţial, s-a făcut cunoscut prin centrul comercial din zona Basarab, un tip de mall destinat celor cu venituri mici. Apoi, reţeaua IDM Exchange, dezvoltată în paralel, este cel mai extins lanţ de case de schimb din ţară, cu peste 90 de puncte de lucru. Iar în ultimii ani, numele companiei a fost asociat cu precădere clubului de relaxare omonim, situat în zona Grozăveşti-Semănătoarea.
Acestor trei centre de profit li se adăugă o suită de vreo douăzeci de companii, al căror singur numitor comun este patronul, Dan Mihai Gabriel Ionescu – iniţialele numelui său dau, de altfel, şi titulatura companiei. Extrem de discret, despre Mihai Ionescu nu se ştie mai nimic. Majoritatea afacerilor este gestionată, pe de o parte, de omul de afaceri Dan Simionescu (pentru grupul firmelor de schimb valutar şi de turism), care este asociat în IDM Exchange, şi de Octavian Pleter Thor, fost coleg de facultate, director al IDM Kennedy Group, pe de alta.
Proiectul ales pentru 1999 a fost o instituţie de învăţământ. Universitatea Româno-Britanică (URB) a pornit cu o singură facultate, cea de business. „Mihai Ionescu nu a vrut să se amestece nicicum în mersul universităţii, a venit doar cu banii, 500.000 de dolari“. Au reuşit apoi să contracteze fonduri europene de preaderare, cu ajutorul cărora studenţii făceau trei luni de practică în Marea Britanie, iar investiţia iniţială s-a dublat. Între timp, însă, în 2006, s-au schimbat regulile de acreditare, iar unul dintre criteriile nou introduse, ca universitatea să aibă minimum trei facultăţi, nu putea fi îndeplinit de URB. Este motivul pentru care anul acesta nu s-a mai organizat sesiune de admitere, iar proiectul va fi tras pe linie moartă. „Nu este corect ca regulile să se schimbe în timpul jocului, dacă am fi ştiut de la bun început de această prevedere, ne făceam altfel planurile. Zece ani din viaţă nu ţi-i dă nimeni înapoi şi e cumplit că nu mai avem niciun mecanism prin care să obţinem acreditarea. Normal, Mihai Ionescu este foarte dezamăgit că atâta muncă şi bani nu au dus, în final, la nimic“.
De la combine agricole la fitness
De remarcat că, după cum afirmă Octavian Pleter Thor, compania nu a contractat decât un credit, de la lansare şi până acum, alegând în mod constant varianta reinvestirii profiturilor.
Octavian Pleter Thor, director general, IDM Kennedy Group
10.000 mp este suprafaţa terenului Clubului IDM, achiziţionat de la MYO-O (acţionarul majoritar al Semănătoarea) pentru un preţ estimat de 100 USD/mp