Capacitatea globală de energie din surse regenerabile se va dubla în următorii cinci ani, determinată de preocupările legate de securitatea energetică în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat, marți, Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

Într-un raport anual privind perspectivele regenerabilelor, IEA a precizat că se așteaptă o creștere a capacității la nivel mondial cu 2.400 de gigawați (GW) – echivalentul întregii capacități energetice a Chinei din prezent – până la 5.640 GW până în 2027.

Creșterea este cu 30% mai mare decât valorea prognozată

Creșterea este cu 30% mai mare decât valoarea creșterii prognozate cu un an în urmă. Prețurile ridicate la gaze și energie electrică din cauza crizei energetice mondiale din acest an au făcut ca tehnologiile de energie regenerabilă să devină mai atractive.

De asemenea, creșterea în domeniul energiilor regenerabile este impulsionată de Statele Unite, China și India, care implementează politici și reforme de piață pentru a sprijini implementarea energiilor regenerabile mai rapid decât se planificase anterior.

„Sursele de energie regenerabilă erau deja în plină expansiune, dar criza energetică mondială le-a propulsat într-o nouă fază extraordinară de creștere și mai rapidă, pe măsură ce țările încearcă să profite de avantajele pe care le oferă în materie de securitate energetică”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al IEA.

„Lumea va adăuga în următorii cinci ani o cantitate de energie din surse regenerabile la fel de mare ca în ultimii 20 de ani”, a adăugat el.

Sursele regenerabile, peste 90% din expansiunea globală a energiei electrice

Raportul a precizat că sursele regenerabile vor reprezenta peste 90% din expansiunea globală a energiei electrice în următorii cinci ani, depășind cărbunele pentru a deveni cea mai mare sursă de energie electrică la nivel mondial până la începutul anului 2025.

Capacitatea globală de energie solară fotovoltaică va fi aproape triplată până în 2027, devenind cea mai mare sursă de energie electrică din lume, în timp ce capacitatea eoliană va fi aproape dublă.

Între timp, cererea de biocombustibili va crește cu 22% până în 2027, potrivit raportului, transmite Reuters.