În perioada ianuarie – iunie 2016, furnizarea de ţiţei ar putea depăşi consumul cu aproximativ 1,75 milioane de barili pe zi, comparativ cu 1,5 milioane barili pe zi (mbd) estimat luna trecută, iar nivelul de 1,75 mbd ar putea fi depăşit dacă Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol majorează producţia, a previzionat IEA.

În ianuarie, în urma ridicării sancţiunilor internaţionale, Iranul şi-a majorat producţia cu 80.000 barili pe zi, la 2,99 mbd, în timp ce Irakul şi Arabia Saudită au ajuns, de asemenea, la un nivel ridicat al producţiei, de 4,35 mbd şi, respectiv, 10,21 mbd.

''În condiţiile în care piaţa e deja suprasaturată de petrol, va fi foarte greu să vedem o creştere semnificativă a preţului barilului de ţiţei în viitorul apropiat, ceea ce sporeşte riscurile pe termen scurt'', se arată în raport. În ianuarie, preţul barilului de petrol Brent a coborât sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Preţurile petrolului sunt în scădere de peste un an şi jumătate, din cauza excesului de ofertă de pe piaţă, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.

Deşi în ultimele zile cotaţia barilului a urcat uşor, pe fondul speculaţiilor că statele membre ale OPEC ar putea ajunge la un acord cu ţările din afara cartelului privind diminuarea producţiei, ''probabilitatea unor reduceri coordonate este foarte scăzută'', avertizează IEA. Instituţia a anunţat că luna trecută producţia OPEC a urcat cu 280.000 barili pe zi, ajungând la 32,63 mbd, cu aproximativ 900.000 barili/zi mai mult faţă de cererea medie de la OPEC în 2016.

Producţia statelor care nu sunt membre OPEC a scăzut în decembrie cu 500.000 barili/zi. Pentru acest an, IEA se aşteaptă la o scădere cu 600.000 barili/zi a producţiei ţărilor care nu sunt membre ale cartelului. Instituţia se aşteaptă ca cererea mondială de petrol să crească în 2016 cu doar 1,2 milioane barili pe zi, până la 95,6 milioane barili pe zi, după ce în 2015 a crescut cu 1,6 mbd.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. (Sursa: Agerpres)