V-aţi gândit vreodată că puteţi simţi valurile Mării Negre şi de pe o altă plajă nu numai din staţiunile de pe litoralul românesc sau din cele ale bulgarilor? Vă doriţi să mergeţi şi la mare, dar aţi dori şi un city break într-un oraş
inedit? Peste toate acestea, vreţi şi ca totul să fie şi nesperat de ieftin?

Răspunsul la toate aceste întrebări vă duce într-un singur loc: Odessa. Litoralul ucrainean a dispărut demult din ofertele agenţiilor de turism româneşti, din motive care ţin mai degrabă de o percepţie istorică. Oraş cu o încărcătură istorică uriaşă, Odessa este un mediu în care se întâlnesc cultura ucraineană şi cea rusă, dar în care mai există încă vii elemente de civilizaţie evreiască, datorită comunităţii importante de evrei care a locuit aici în secolul trecut. În plus, pe zecile de kilometri de plajă din preajma oraşului mai sunt şi alte staţiuni estivale, care pot da culoare unei vacanţe inedite, fără mari pretenţii.

Ca-n România, dar mult mai ieftin

În cazul în care vreţi un sejur ieftin la mare, cifrele grăiesc de la sine: 118 euro, un preţ în care sunt incluse cazarea, trei mese pe zi şi transportul din Chişinău. Dacă plecaţi din România, mai adăugaţi 150 de lei transportul dus-întors cu autocarul Bucureşti – Chişinău. Mai rapid se poate ajunge cu maşina, distanţa dintre graniţă şi Odessa putând fi parcursă în câteva ore, asta dacă nu rătăceşti drumul. Şi tot în Ucraina, lângă Odessa, puteţi alege destinaţii, precum Ialta, pentru doar 162 de euro, în aceleaşi condiţii, Koblevo, pentru 133 de euro, sau Zatoka, la un preţ de sub 130 de euro.

Trebuie să recunoaştem totuşi că plaja din Odessa nu arată spectaculos. Ca să vă faceţi o idee, imaginea plajei odesite este aproximativ asemănătoare cu cea a staţiunilor româneşti, adică destul de  rea. Doar că raportul calitate-preţ pare aici unul acceptabil, dacă ne gândim la preţurile destul de piperate ale litoralului românesc. Precizăm că în cei aproximativ 600 de lei pe care-i daţi pentru o săptămână de vacanţă aveţi incluse şi alge, de care Marea Neagră nu a scăpat nici cu ajutorul autorităţilor ucrainene. Ce-i drept, nu s-a depăşit măsura ca la Constanţa, un motiv în plus să vă gândiţi la Odessa.

Nici condiţiile de cazare nu sunt spectaculoase, motiv pentru care este bine să vă interesaţi dinainte cum va arăta camera în care veţi locui. Ofertele foarte ieftine ascund detalii precum lipsa apei calde sau lipsa unei cabine de duş în cameră, surprize neplăcute pentru orice turist. Totuşi, cu puţină atenţie, puteţi găsi un hotel civilizat în Odessa. Dacă alegeţi să mergeţi pe cont propriu într-o staţiune precum Zatoka, Ialta sau Koblevo, rugaţi-l­ pe hotelier să vă arate camera în care o să fiţi cazat înainte de a o contracta.

Litoralul ucrainean are avantajul unei destinaţii în care mâncarea şi băutura sunt foarte ieftine. Pentru consumatorii de bere, avem şi o veste bună: o sticlă de bere ucraineană, pe care o şi recomandăm de altfel, costă pe plajă doar șapte grivne (moneda locală), echivalentul a 2,5 lei. La terasele din oraş, preţul unei beri este de circa 12 grivne (4,4 lei). În ceea ce priveşte mâncarea, o persoană nu lasă într-un restaurant obişnuit mai mult de 40-50 de grivne, echivalentul unei sume de până în 17 de lei, pentru o masă decentă.
Înainte să vă aventuraţi pe litoralul ucrainean, trebuie să ştiţi că locuitorii aproape că nu se descurcă deloc în limba engleză, singura limbă pe care o vorbesc în afară de ucraineană fiind limba rusă. Astfel că, dacă plecaţi fără agenţie, cel mai bine ar fi să aveţi un sistem de navigaţie, mai ales că indicatoarele de pe şosele şi din oraş aproape că lipsesc, iar orientarea în spaţiu se  realizează cu dificultate.

Un city break de senzaţie

Seara, după o zi de relaxare pe plajă, puteţi explora frumuseţea încărcată de istorie a unuia dintre cele mai mari porturi din imperiul rus şi a celui mai mare din fosta Uniune Sovietică.

Odessa este un oraş în care contrastele se întâlnesc şi se evidenţiază într-un mod remarcabil. Aici, o Lada din anii ’70 împarte parcarea în cel mai natural mod cu putinţă cu un Lexus RX330 sau cu un Mercedes Clasa E. Arhitectura oraşului se îmbină perfect cu încărcătura de mare valoare istorică, iar peste toate acestea se aşază discret turlele bisericilor ortodoxe construite în stil slav, impunătoare prin înălţime şi auriul specific.

Când mergi la Odessa, nu trebuie să ratezi o plimbare pe celebra stradă Deribasovskaia, emblematică pentru un oraş al contrastelor. Aici întâlneşti cerceşetori în faţa magazinelor de modă ale unor firme celebre, ruşi care inundă piaţa cu sunete armonioase de vioară şi contrabas, alături de care se află tineri ce te invită să faci fotografii cu animale neobişnuite, de la şerpi şi iepuri până la acvile şi vulturi. Deribasovskaia se termină cu Teatrul de Operă şi Balet din Odessa, alături de care se află o impresionantă fântână arteziană, construită într-un parc cu copaci de un verde care îţi aduce aminte de Schönbrunn din Viena. Plimbarea prin Odessa nu trebuie să se încheie înainte de coborârea celebrelor trepte ale lui Potemkin, străjuite de statuia Ducelui de Richelieu, considerat a fi unul dintre fondatorii oraşului. Şi pentru ca totul să aibă o construcţie circulară, cu fiecare treaptă pe care o coborâţi sunteţi, din nou, din ce în ce mai aproape de mare. Asta pentru că treptele se află exact în faţa Mării Negre, lângă portul Odessa şi, cel mai adesea, turiştii îşi încheie turul oraşului în faţa valurilor.
Ponturi de călătorie

  • Nu se vorbeşte engleza, ci doar rusa
  • Casele de schimb valutar nu acceptă alte monede la schimb în afară de euro, dolari şi ruble ruseşti
  • Semnele de circulaţie şi indicatoarele aproape că lipsesc
  • Pentru Ucraina nu este nevoie de viză, ci doar de un paşaport valabil
  • Ofertele foarte ieftine ale agenţiilor de turism pot ascunde detalii importante privind condiţiile de cazare
  • Cele mai multe dintre restaurante nu au meniu în engleză
  • Pentru transportul în oraş, nu este nevoie să apelaţi la taxi pentru că reţeaua de transport în comun este foarte bine pusă la punct şi este foarte ieftină. Acestea funcţionează cu taxatoare, astfel că nu trebuie să vă faceţi griji privind cumpărarea biletelor
  • Locul pe plajă nu se plăteşte
  • Majoritatea comercianţilor nu oferă chitanţă.

118
euro costă un sejur de șase nopți în Odessa, preț în care este inclusă cazarea, trei mese pe zi și transportul din Chișinău