Chiar dacă mesajul BNR a fost destul de clar în ultimele luni - băncile trebuie să reducă dobânzile la credite pentru a se stimula creșterea economică - ultimele evenimente de pe scena financiară arată că ieftinirea creditelor se va opri.
Banca Centrală a decis să mențină neschimbată rata dobânzii de referință pentru prima oară după patru ședințe consecutive de reducere. „Hotărârea reprezintă, mai degrabă, o întrerupere temporară a ciclului de relaxare, pe fondul volatilității crescute în piețele financiare. În actualul context politic, o scădere a dobânzii ar fi putut amplifica presiunile asupra leului“, spune Mihai Pătrulescu, economist Bancpost. Comunicatul BNR indică o discrepanță între perspectivele pe termen scurt și cele pe termen mediu. Pe termen mediu, se așteaptă ca inflația să rămână în intervalul de variație din jurul țintei. Din acest motiv, analistul Bancpost consideră că „există spațiu pentru reducerea dobânzii de referință până la 5%, începând cu luna iunie. Totuşi, transmisia politicii monetare către dobânzile clienților va rămâne în continuare lentă“.
Marius Istrati, şef departament retail la Volksbank precizează ceva mai tranşant că, „deşi dobânzile cresc pe piaţa interbancară, nu cred că băncile se vor grăbi să transfere aceste variaţii către clienţi. Probabil, dacă până acum se contura destul de clar o tendinţă de scădere a dobânzilor la lei, în noul context – un nou guvern, măsuri electorale de majorare a pensiilor şi salariilor – cred că este mai plauzibilă o „îngheţare“ a dobânzilor, până când economia va trece peste hopurile din perioada următoare“.
Adio dobânzi de o cifră la creditul în lei
Politica de tăiere a dobânzii, precum şi menţinerea unui control al lichidităţii în termeni adecvaţi, ar fi trebuit să conducă la o reducere a dobânzilor pentru clienţi. Din noiembrie 2011 BNR a redus, prin decizii succesive, rata dobânzii de la 6,25% la 5,25%. În ciuda măsurilor BNR, până în luna februarie 2012 (cu o reducere cumulată de 0,75% pe dobânda-cheie), dobânzile la creditele în lei se reduseseră doar cu circa 0,5% (atât la persoane fizice, cât şi la companii), iar la depozitele în lei cu 0,1% la persoane fizice şi cu 0,6% la companii. Efectul de transmitere este întârziat de procesul de reechilibrare a bilanţurilor băncilor.
Datele publicate de banca centrală arată un nivel mediu al dobânzilor la depozitele nou constituite în lei de 6,6% pentru persoane fizice, în octombrie 2011 (luna premergătoare primei tăieri a dobânzii de politică monetară) şi un nivel mediu al dobânzilor la creditele nou-acordate de 12,8% pentru persoane fizice şi de 10,1% pentru companii (acestea nu includ costurile adiacente, precum comisioanele).
Dacă mişcarea de pe dobânda-cheie s-ar transmite în dobânzile la clienţi, într-un interval de timp mai lung sau mai scurt, dobânzile la creditele în lei ar putea scădea până la 11,5% pentru persoane fizice.
La ora actuală, dobânda medie pe sistemul bancar este de 11,87% pe an, potrivit estimărilor Capital, fiind mult trasă în jos de dobânzile la creditele ipotecare în lei. La acest tip de produs, există chiar DAE de 8,74%. Totuşi, ne referim la câteva bănci care oferă astfel de produse.
Risc de randament negativ la depozite
În luna aprilie însă, dobânda medie pe sistem la depozitele în lei ale populației a ajuns la nivelul de 5,75%, ceea ce arată însă că mai există loc de scădere în condițiile unei dobânzi de referință de 5,25%. Riscul aici este însă un randament negativ, mai ales în perspectiva faptului că din a doua parte a anului se așteaptă inversarea trendului inflaționsit.
Scăderi doar pe economisire
În ciuda evoluțiilor economice care până nu demult indicau clar un necesar de scădere a dobânzilor la lei pentru o aliniere la dobânda de politică monetară practicată de BNR, ecoul politicii monetare s-a făcut simțit cel mai bine doar pe depozite.
"Cred că, pentru un acces facil la credite, dobânzile ar trebui să mai scadă. La depozite, datorită inflației mici, rămânem cu randamente pozitive" Radu Grațian Ghețea, președinte, CEC Bank și ARB