Ieftinirea energiei a scăzut inflaţia în zona euro

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în luna august 2013 până la 1,3%, de la nivelul de 1,6% înregistrat în luna iulie, ca urmare a scăderii preţurilor la energie, arată o estimare preliminară publicată, vineri, de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Scăderea inflaţiei în luna august a depăşit aşteptările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 1,4%.

Cifrele preliminare publicate de Eurostat arată că scăderea preţurilor la energie (minus 0,4 în luna august, faţă de o creştere de 1,4% în luna iulie) a fost principalul motiv care a stat în spatele scăderii inflaţiei în luna august. Eurostat va da publicităţii pe 16 septembrie a doua estimare revizuită, ocazie cu care analiştii vor urmări cu atenţie evoluţia preţurilor de bază.

Inflaţia în zona euro este în continuare sub ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană, care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Ewald Nowotny, care face parte şi din Consiliul guvernatorilor BCE, a declarat joi că pieţele financiare nu ar trebui să se aştepte la o majorare a dobânzilor din partea BCE în viitorul apropiat, atâta timp cât aşteptările inflaţioniste rămân scăzute.

În luna iulie 2013, România a înregistrat a doua mare rată anuală a inflaţiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 3,4%, fiind devansată doar de Estonia (3,9%). În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă în luna iulie la 1,7%.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), inflaţia de bază CORE2 ajustat a fost de 2,49% la finalul lunii iulie 2013. Pentru finele lui 2013, BNR prognozează o inflaţie de bază de 1,8%.

Sursa: Agerpres