Prețul de decontare al medicamentelor din lista C2 ar fi trebuit să pornească de la un preț de producător diminuat cu 15%. Primii care se împotrivesc noii măsuri sunt chiar producătorii, care susțin că efectul final, de ieftinire a medicamentelor, nu va însemna un acces crescut la tratament, ci va spori exporturile paralele de medicamente, în țări unde sunt vândute la prețuri mai mari decât aici.
Proiectul de ordin ministerial implica și scăderea sumelor decontate distribuitorilor de la 14% la 8% și de asemenea reducerea adaosului în farmacii de la 24% la 15%, față de procentele vechi, cuprinse între 24% și o sumă fixă, de 35 de lei.
Farmaciștii spun că reducerea adaosului comercial va duce la închiderea multor farmacii, întrucât multe dintre acestea deja nu mai eliberează medicamente gratuite și compensate, din cauza epuizării plafonului. La această situație contribuie masiv și scăderea sumelor decontate distribuitorilor, care au amenințat în repetate rânduri că nu vor mai aduce medicamente in farmacii dacă nu își vor primi banii la timp, în condițiile în care termenele de plată ajung și la doi ani.
Potrivit Ministerului Sănătății, noul sistem de calcul al pretului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o economie estimată la peste 66 milioane de euro, care vor ajuta la susținerea costurilor necesare asigurării medicației gratuite pentru pacienti.
Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecțiuni În Lista C2 incluse peste 1400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, precum tuberculoză, diabet, HIV/SIDA, afecțiuni oncologice, hemofilie etc.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății nu a putut preciza când se va lua decizia finală, întrucât dezbaterile sunt incă aprinse pe acest subiect.
Pe de altăparte, preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Ion Rotaru, avertiza săptămâna trecută că preţul medicamentelor ar putea creşte îngrijorător de mult în următoarea perioadă, dacă arieratele din sănătate nu vor fi plătite. Potrivit acestuia, unii furnizori de medicamente ar putea pleca din ţara noastră, pentru că nu le sunt achitate facturile restante, iar cei rămaşi ar putea profita de situaţia creată, prin majorarea preţurilor la medicamente.
Ieftinirea medicamentelor întârzie nelimitat
1 august 2011, 15:22
Ultima modificare în 1 august 2011, 18:22
Planul Ministerului Sãnãtãtii de a reduce cu 15% prețurile de decontare la producătorii de medicamente incluse pe lista C2 mai asteaptă. Deși perioada dezbaterilor s-a încheiat și astăzi ordinul ar fi trebuit publicat în Monitorul Oficial, Ministerul a hotărât să mai organizeze dezbateri, întrucât taberele nu s-au pus de acord.
Etichete: decontare,
distribuitori,
exporturi,
farmacii,
ieftinire,
medicamente
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook