Mâncarea, mai ieftină cu 13,7% în 2023. De ce nu se vede ieftinirea şi la raft? Raport FAO

supermarket

SURSA FOTO: Dreamstime

Anul trecut, preţurile mărfurilor alimentare au înregistrat o ieftinire cu aproape 14% la nivel mondial. Totuşi, această scădere a preţurilor nu s-a reflectat în mod direct şi în supermarketuri. Care este motivul, potrivit analizei Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură?

Au scăzut preţurile alimentelor în 2023. De ce nu simt oamenii ieftinirile şi la raft?

În 2023, prețurile mondiale ale mărfurilor alimentare au înregistrat o scădere semnificativă de 13,7%, comparativ cu anul anterior, după „explozia” din 2022 cauzată de Războiul din Ucraina, cu impact major asupra uleiurilor vegetale și cerealelor.

Anunţul a venit vineri, 5 ianuarie, din partea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit AFP.

Indicele prețurilor, calculat de FAO pentru a reflecta variația cursurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare tranzacționate pe piață, a înregistrat o scădere de 15,4% în 2023 față de anul precedent în ceea ce privește cerealele, reflectând o bună aprovizionare pe piețele globale.

Diferența dintre ieftinirile cursurilor în piețele agricole și inflația din marile magazine nu permite încă consumatorilor să resimtă această reducere.

Războiul din Ucraina a aruncat în aer piaţa grâului. Cum s-a depăşit momentul?

Cu toate acestea, s-a depăşit „explozia” fără precedent a prețurilor în 2022. La acea vreme, prețurile cerealelor și uleiurilor au înregistrat o creștere abruptă și dramatică, reflectând îngrijorările cu privire la prăbușirea producției în Ucraina, o superputere agricolă de talie mondială, care era la acel moment cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui și se afla pe locul patru la nivel global la exporturile de porumb și grâu.

Prețurile grâului, cereală esențială pentru producerea pâinii, au experimentat o creștere semnificativă, alimentând preocupările Organizației Națiunilor Unite (ONU) cu privire la o potențială catastrofă alimentară, cu accent sporit în statele vulnerabile.

Menținerea exporturilor, chiar și în volume reduse, de către Kiev, împreună cu oferta generoasă din partea Rusiei și Australiei la capitolul grâu, precum și recolte bogate de porumb și soia în Brazilia, au contribuit la o scădere semnificativă a prețurilor.

În decurs de un an, prețurile grâului au înregistrat o reducere de 28% pe piața europeană.

Această diminuare a prețurilor a furnizat un respiro importatorilor, însă în noiembrie, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) prognoza că costurile globale ale importurilor alimentare vor continua să înregistreze o creștere în 2023, motivată atât de cheltuielile cu transportul, cât și de impactul unor schimburi nefavorabile în cazul statelor vulnerabile.

Scăderea notabilă înregistrată în 2023 este deosebit de semnificativă în ceea ce privește cerealele, deoarece indicele FAO al prețurilor la orez a crescut cu 21% în aceeași perioadă.

Aceasta s-a datorat în mare măsură preocupărilor legate de posibilul impact al fenomenului climatic El Niño asupra producției mondiale și restricțiilor la export impuse de India.

Uleiurile vegetale, cea mai mare ieftinire. Zahărul s-a scumpit cu aproape 27%

Uleiurile vegetale înregistrează cea mai mare scădere, cu un declin de 32,7% în 2023 față de anul anterior.

Această diminuare a continuat și în luna decembrie, în special uleiul de soia fiind afectat de o descreștere a cererii în sectorul biodiesel și din cauza îmbunătățirii condițiilor meteorologice în principalele zone de cultivare din Brazilia, conform informațiilor furnizate de FAO.

În contrast, zahărul este singura cultură care nu contribuie la scăderea generală anuală, ci înregistrează o creștere semnificativă de 26,7%.

Cu toate acestea, și prețul zahărului a început să scadă. În luna decembrie, indicele a înregistrat o reducere de 16,6% față de luna noiembrie, atingând „cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni”.

Descreșterea prețurilor la zahăr este în mare parte determinată de ritmul susținut al producției în Brazilia și de reducerea utilizării trestiei de zahăr în producția de etanol în India, subliniază organizația ONU.

Ce se întâmplă cu preţurile la lactate şi carne?

Prețurile produselor lactate nu au scăpat de tendința generală de scădere și au înregistrat în 2023 o reducere de 23,6%, în urma unei cereri reduse la import.

Cu toate acestea, FAO raportează o creștere la finalul anului, de 1,6% în luna decembrie față de noiembrie, determinată de majorarea prețului untului, laptelui integral pudră și brânzei, ca urmare a sărbătorilor de sfârșit de an în Europa de Vest și a unei creșteri a cererii în Orientul Mijlociu.

În ceea ce privește carnea, aceasta a înregistrat cele mai mici modificări, cu o scădere a prețurilor de 3,5% în 2023 față de anul precedent.

Această scădere a afectat carnea de vită, de oaie și de pasăre, însă a fost compensată de o creștere a prețurilor medii ale cărnii de porc, în contextul unei cereri moderate din partea principalilor importatori și datorită unui interes mai redus al consumatorilor chinezi.