Cofeina poate interacționa cu diferite medicamente, afectând absorbția acestora

Acest efect stimulator al cofeinei poate perturba absorbția anumitor nutrienți, cum ar fi fierul. Prin urmare, e bine să evitați cafeaua sau ceaiul negru după o masă copioasă, scrie Jerusalem Post.

În plus, cofeina poate interacționa cu diferite medicamente, afectând absorbția acestora de către organism. Iată care sunt medicamentele care nu ar trebui combinate niciodată cu cafeaua.

Antidepresive

Utilizarea antidepresivelor a crescut în ultimele decenii. Acestea au devenit cel mai frecvent medicament pentru persoanele în vârstă de 20 și 30 de ani. Dacă luați antidepresive, este esențial să înțelegeți modul în care cafeaua le poate influența absorbția și eficacitatea. Cofeina afectează absorbția antidepresivelor specifice, cum ar fi fluvoxamina, amitriptilina, escitalopramul și imipramina.

În unele cazuri, cofeina poate reduce absorbția substanțelor active din aceste medicamente. În schimb, studiile indică faptul că fluvoxamina poate îmbunătăți răspunsul organismului la cofeină, atenuând efecte secundare precum insomnia și creșterea ritmului cardiac. Dacă sunteți pe tratament cu antidepresive, așteptați cel puțin o oră după ce le-ați luat înainte de a bea cafea.

Medicamente pentru tensiunea arterială

Cofeina crește ritmul cardiac și poate influența tensiunea arterială. Prin urmare, combinarea cofeinei cu medicamente pentru hipertensiune arterială poate avea consecințe nedorite. Aceste medicamente funcționează pentru a încetini ritmul cardiac, reducând sarcina de lucru a inimii în pomparea sângelui către toate celulele corpului. Conform cercetărilor, consumul de cafea în timpul administrării unor medicamente precum amlodipina poate împiedica absorbția lor, compromițându-le eficacitatea. Deși, de obicei, nu pune viața în pericol, această combinație trebuie evitată.

cafea noaptea
SURSA FOTO: Dreamstime

Medicamente pentru astm

Dacă suferiți de astm și utilizați bronhodilatatoare precum aminofilina sau teofilina, este bine să înțelegeți cum funcționează aceste medicamente și care sunt efectele lor asupra organismului. Bronhodilatatoarele care conțin steroizi relaxează căile respiratorii, ușurând respirația, dar pot duce la reacții adverse precum dureri de cap, anxietate, dureri de stomac și iritabilitate. Studiile indică faptul că, atît cafeaua cât și alte băuturi cu cofeină, pot crește riscul acestor reacții adverse și, în unele cazuri, pot reduce absorbția medicamentelor.

Medicamente pentru diabet

Băuturile cu cofeină pot crește nivelul de insulină și de zahăr din sânge, conform unui studiu al Asociației Americane de Diabet. Acest studiu, relativ mic, sugerează că un consum crescut de cofeină ar putea face dificilă reglarea zahărului din sânge, creascând riscul de complicații legate de diabet.

Medicamente pentru raceală și alergii

Majoritatea oamenilor apelează la tratamente pentru răceală și alergie la un moment dat, chiar dacă nu și le administrează în mod reegulat. Aceste medicamente pot conține steroizi sau componente precum clorhidratul de pseudoefedrină, care cresc activitatea sistemului nervos central. Când sunt luate în combinație cu cafea, aceste medicamente pot amplifica efectul asupra sistemului nervos central, crescând riscul unor reacții adverse comune, cum ar fi anxietatea, iritabilitatea și tulburările de somn.