Iei amendă, chiar dacă ai vândut mașina. Avertisment pentru șoferi în România. CNAIR nu ține cont

mașini, șoferi

SURSA FOTO: Dreamstime

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu îi iartă pe șoferi. Un constănțean a primit o amendă prin poștă, după ce a fost acuzat că a mers cu mașina pe A2 fără a achita tariful aferent trecerilor de pod de la Fetești. Problema este că el vânduse maşina de luni bune.

CNAIR este cu ochii pe șoferi. Un constănțean a primit o amendă prin poștă, după ce a fost acuzat că a mers cu mașina pe A2 fără a achita tariful aferent trecerilor de pod de la Fetești. Totuși, el își vânduse mașina și a decis să conteste sancțiunea în instanță.

CNAIR nu îi iartă pe șoferi

Răspunsul CNAIR nu a întârziat deloc. Autoritatea a precizat, în fața magistraților, că nu are relevanță că a vândut vehiculul. Totuși, părerea instanței a fost alta.

Constănțeanul a arătat în motivare că a primit actul sancționator în data de 1 martie 2024. Valoarea amenzii era de 130 de lei. Bărbatul a explicat că nu a săvârșit această contravenție, deoarece a vândut vehiculul în august 2023.

Aşadar, contractul de vânzare-cumpărare fusese încheiat înainte de data când mașina a fost surprinsă pe autostrada A2.

S-a prezentat la Serviciul Public de Impozite și Taxe după încheierea contractului de vânzare-cumpărare

Mai mult, el s-a prezentat la Serviciul Public de Impozite și Taxe după încheierea contractului de vânzare-cumpărare. El a prezentat contractul în vederea radierii autovehiculului de către organele fiscale. Bărbatul a explicat și că revenea cumpărătorului obligația de a-și înmatricula mașina pe numele său.

De asemenea, CNAIR a depus întâmpinare. În opinia autorității, nu are nicio relevanță contractul de vânzare-cumpărare încheiat între părți. CNAIR susținea că efectele contractului ar fi doar între părțile semnatare, având calitate de subiect activ al raportului juridic contravențional, prin raportare la faptul că este proprietar al autovehiculului.

Intimata a făcut trimitere la o serie de decizii pronunțate de instanța supremă

CNAIR a făcut trimitere la o serie de decizii pronunțate de instanța supremă, menționând, totodată, că un vânzător diligent are la dispoziție suficiente mijloace juridice pentru îndeplinirea tuturor formalităților de publicitate prevăzute de lege. Acest lucru ar fi valabil și în situația unui cumpărător de rea-credință.

Judecătoria Constanța a precizat că, potrivit art. 11 alin. (4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, obligația de a solicita autorității competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate, revine noului proprietar.

SURSA FOTO: Facebook

Judecătorii au anulat procesul-verbal de contravenție

În acest context, petentului nu i se poate imputa un comportament contrar normelor legale, de natură a-i angaja răspunderea contravențională.

Sarcina acestuia nu i se impune nicio obligație cu privire la demersurile ulterioare vânzării, a mai subliniat Judecătoria Constanța.

În urma acestui răspuns, judecătorii i-au admis cererea constănțeanului. Totodată, au anulat procesul-verbal de contravenție.