„Având în vedere că directorul general Apa Nova București se afla plecat în afara țării, în calitatea mea de directorul general adjunct, am fost contact de catre reprezentantii DSPMB pentru a discuta despre sesizările realizate de cetățeni in spațiul social media legat de calitatea apei potabile. În cadrul discuției, nu ni s-a solicitat realizarea unei comunicări către media. Între timp, ca urmare a sesizărilor primite in call –center, echipele operaționale au efectuat prelevări de probe de apă potabilă (atunci când a fost solicitat acest lucru de consumatori precum și în punctele fixe prestabilite cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București) în vederea analizei în laborator. La 30.01, ora 17:30, am notificat Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) privind situația existentă, măsurile întreprinse și a oferit asigurări privind calitatea apei potabile. Am fost contactați de către reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București la ora 18:06, în care ni s-a transmis că DSPMB a prelevat probe de apă potabilă din rețeaua de distribuție și au constatat depășiri ale concentrației de clor total, fără a transmite rapoarte de încercare oficiale care să susțină afirmațiile. Mai precis, s-a primit de la DSPMB doar un tabel în format de imagine.” arată Apa Nova într-un comunicat de presă.
În continuare, Direcția de Sănătate Publică a cerut celor de la Apa Nova să să emită un comunicat de presă prin care să se informeze populația cu următoarele „apa din rețeaua publică distribuită de SC Apa Nova Buc nu este bună de băut, nu trebuie folosită la prepararea hranei și pentru igiena personală“.
„Având în vedere că existau diferențe clare între analizele ANB si DSPMB, fiind în totală contradicție cu realitatea rezultată din analizele efectuate de noi, ANB și-a manifestat telefonic (ora 19:30) disponibilitatea către DSPMB de a efectua o campanie comună de prelevări și analize în cursul nopții, fiind refuzată de reprezentanții DSPMB pe motiv că nu au personal și echipamente disponibile în cursul nopții,” arată Apa Nova.
Poziția ANB a fost și este următoarea: „Întrucât în perioada de referință nu s-au înregistrat depășiri ale indicatorilor fizico-chimici pentru probele de apă prelevat din punctele fixe stabilitate cu instituția dumneavoastră pentru monitorizarea calității apei potabile ale rețelei municipale de distribuție apreciem că emiterea comunicatului de presă propus ar fi în contradicție cu realitatea rezultată din analizele efectuate de noi“.
„Având în vedere cele menționate mai sus apreciem că situația furnizării apei potabile în municipiul București a fost și este sub control. Apa furnizată a fost și este potabilă. Rămânem la dispoziția tuturor autorităților interesate în vederea clarificării oricăror nelămuriri privind această situație,” conchid reprezentanții Apa Nova.