Ies la lumină “băieţii deştepţi”?

Nu, nicidecum. Nu vom scăpa cu una cu două de “băieţii deştepţi” de la Hidroelectrica. Va mai trece multă apă prin Porţile de Fier până va ajunge Hidroelectrica să vândă transparent, pe bursă, toată energia electrică produsă în hidrocentrale.

În urmă cu două zile, Hidroelectrica a transmis un comunicat de presă prin care informa că a transmis către beneficiarii contractelor bilaterale, care nu au fost tranzacţionate pe OPCOM, notificarea privind intenţia de reziliere a contractelor aflate în derulare, la primul termen posibil, în conformitate cu prevederile legale şi contractuale.

Atenţie, “la primul termen posibil”! Mai mult, “în conformitate cu prevederile legale şi contractuale”. Ce să înţelegem de aici? Cei care au habar ştiu că este doar o vorbă-n vânt, să dea bine acolo la raportare. De ce? Pentru că decizia notificării a fost aprobată “în cadrul Consiliului de Administratie al societăţii, în conformitate cu dispoziţia transmisă de către Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, ca urmare a angajamentelor asumate de către Guvernul României în Scrisoarea de Intentie şi Memorandumul tehnic de Înţelegere, documente semnate cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană”, aflăm tot din comunicat.

Şi uite aşa mai încheiem un an în care a ieşit pe tapet încă o referire la “băieţii deştepţi”. Ce-i drept, în 2011 s-a mai făcut un pas în relaţia Hidroelectrica-băieţii deştepţi: o demisie la vârful companiei, scăparea acesteia de reorganizare şi cam atât. Eu consider că în acest an, trebuia ca Hidroelectrica şi autorităţile să ia taurul de coarne. Vremea nu e trecută nici acum, dar e posibil să nu se dorească acest lucru.

Nu ştiu dacă se poate face o comparaţie între contractul statului cu americanii de la Bechtel şi contractele Hidroelectrica cu băieţii deştepţi, dar pentru autorităţi însemna un punct în plus la bilanţului anului. În cazul Bechtel era vorba de autostrăzi, constructorul era american, s-au făcut intervenţii şi la ambasadorul SUA, poate chiar şi mai departe. Dar cu siguranţă şi acest contract a fost unul care a nemulţumit poporul român.

Şi în cazul băieţilor deştepţi, nemulţumirea poporului există, cel puţin la nivel de consumator casnic, întrucât o mică parte din factura mare la electricitate este dată de aceste contracte. Iar dacă ne uităm la anul în care s-a făcut referire la acest subiect, vedem că este acelaşi cu cel în care contractul Bechtel a fost tras pe dreapta. Mai exact, e vorba de anul 2005: odată cu instalarea Alianţei DA la Palatul Victoria, Autostrada Transilvaniei nu a mai fost prioritară pentru România. În cazul băieţilor deştepţi, primul scandal a ieşit în presă în august 2005, atunci când şeful statului i-a adus critici ministrului Economiei de la acea vreme, Codruţ Şereş.
Multe dispute la TV şi multe pagini de ziar au fost scrise pe ambele subiecte în toţi aceşti ani, şi sunt convins că vor continua. Totuşi, este bine că măcar contractul cu Bechtel a ajuns într-o formă care nu mai permite debandada. De americani vom mai avea parte încă un an sau doi, până termină lucrările la tronsonul Suplacu de Barcău-Borş, dar de băieţii deştepţi de la Hidroelectrica nu vom scăpa mai devreme de 2017, 2018. Şi acest lucru se datorează miniştrilor de la Economie şi directorilor care s-au perindat pe la Hidroelectrica în aceşti ultimi şase ani, şi care au reuşit doar să mai pună unu sau doi lei pe MW, prelungind contractele cu câţiva ani.