Din cauza temerilor că pensiile militare ar pute fii modificate, mii de angajați din Ministerul de Interne au ieșit la pensie în ultimele luni. În acest context, pentru a acoperi numărul celor ieșiți la pensie, în locul acestora, vor veni noi polițiști fără experiență.
Oamenii din sistem trag un semnal de alarmă susținând că este posibil ca acest lucru să ducă la un număr crescut al misiunilor ratate, în contextul lipsei de experiență al noilor angajați. În același timp, specialiștii spun că, pe termen lung, criza de personal din poliție va duce la creșterea criminalității.
De menționat este faptul că, potrivit datelor oificiale publicate de Ministerul de Interne, la început de 2021, deficitul de personal ajunsese la 20 la sută. Mai exact, doar în 2020, aproape 8.000 de angajați s-au pensionat, dublu față de ieșirile din sistem pe parcursul a doi ani, în perioada 2018-2019.
Totodată, tendința se menține și anul acesta, iar doar în primele trei lui ale anului, aproape 2.000 de angajați au plecat tot prin pensionare.
Noii polițiști au școală de trei luni
În ceea ce îi privește pe noii oameni ai legii, în prezent, unii polițiști de pe teren au o școală de doar trei luni de zile, în contextul în care, începând cu anul 2017, școlile de agenți durează maximum 10 luni: 31 de săptămâni de teorie și doar 11 de practică.
Sorin Iovu Rus, fost comisar-șef al IPJ Cluj susține că toate cunoștințele pe care le au noii membrii din sistem sunt minime, în contextul orelor săcuzte de școlarizre.
„Pentru început scade oarecum eficiența pentru că ei primesc în cursul școlarizării cunoștințele minime”, a spus acesta.
O altă dovadă clara o reprezintă cazul recent al imobilizării de la Pitești. Nicola Ababei, instructor de pregătire fizică și autoapărare susține că persoana care a decedat se afla într-o anumită stare, iar o persoană înstruită trebuia să știe ce să evite pentru a nu provoca o tragedie.
„Persoana în cauză era și în vârstă, era și sub influența băuturilor alcoolice, efectiv a ajuns cum a ajuns, cu capul de pământ. Exact asta trebuia evitat”, a adăugat acesta.
În același timp, Sorin Iovu Rus, fost comisar-șef al IPJ Cluj mai susține că dacă în fața situației se afla un polițist cu experiență, situația tragică nu ar mai fi avut loc.
„Un polițist cu experiență nu ar fi acționat niciodată în acest mod având în vedere că cetățeanul respectiv nu a comis niciun act de agresiune asupra acestora”, a mai adăugat acesta.