Se anunță proteste în București și în marile orașe din țară! Politiștii au ajuns la capătul răbdării
Angajaţii din poliţie, penitenciare şi militarii rezervişti declanşează proteste la Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj, începând de joi, de la ora 12:00, solicitând aplicarea în integralitate a legii salarizării unitare – Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi actualizarea pensiilor militare conform prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
„Angajaţii din poliţie, penitenciare şi armată nu solicită majorări de salarii sau pensii, ci solicită respectarea legilor, aşa cum au fost adoptate de Parlament”, transmit sindicaliştii într-un comunicat.
Protestele se vor desfăşura în Bucureşti, în faţa Parlamentul României, respectiv în Piaţa Constituţiei, iar în ţară la prefecturile judeţelor Iaşi, Timiş şi Cluj.
Schimbarea locului protestelor din Capitală se datorează faptului că s-a anunţat prezenţa membrilor Guvernului în Parlament cu ocazia dezbaterii proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2022. Iniţial, sindicaliştii au anunţat că vor protesta în faţa Guvernului.
Organizaţiile sindicale au transmis amendamente la proiectul de Lege a bugetului de stat pentru anul 2022, care să facă posibilă respectarea legii şi eliminarea discriminărilor pentru personalul şi pensionarii din sectorul de apărare, ordine
publică şi securitate naţională.
Nu este prima dată când polițiștii anunță proteste
Angajații Ministerului de Interne (MAI) anunță că de la 1 ianuarie 2022 nu vor mai efectua ore suplimentare, ceea ce va duce la întârzierea intervențiilor de urgență sau a cercetărilor penale.
Aceștia au subliniat că nu cer salarii mai mari, ci să li se plătească drepturile prevăzute într-o lege din 2017.
În cursul zilei de luni, polițiștii din Maramureș au ieșit în stradă să protesteze, nemulțumiți că legea salarizării nu se aplică și la ei, cu toate că Guvernul a promis, încă din 2017, că nu vor mai exista situații în care angajații care au aceeași funcție și vechime să primească mai puțini bani decât alții.
”Noi nu cerem majorări salariale, ci doar respectarea legii. Salariile noastre au rămas plafonate din 2009.”, spune un polițist.
Vicepreședintele Europol, Ionuț Pop, spune că ”pentru toate categoriile de bugetari s-au găsit soluții, medicii au intrat pe grila din 2022 în urmă cu doi ani de zile, profesorii au recuperat în proporție de 90% această diferență. Angajații din sistemul de ordine publică, siguranță națională au recuperat din această diferență aproximativ 40% și ne vedem nevoiți să protestăm. Diferențele salariale nu sunt mari, trebuie calculate pentru fiecare individ în parte, iar o medie ar fi în jur de 800 de lei din care se trag contribuțiile la stat.”