Demersul fostului președinte al PSD, prin care solicită anularea condamnării la 3 ani și 6 luni de închisoare, este judecat azi de ÎCCJ. Un cunoscut avocat arată că Dragnea are șanse de câștig, fiind vorba despre proceduri excepționale prevăzute de lege, tocmai pentru situații cu totul deosebite.
Liviu Dragnea a depus cerere de anulare a condamnării la 3 ani și 6 luni de închisoare, iar ÎCCJ dezbate în cursul zilei de miercuri dacă fostul președinte al PSD va fi sau nu eliberat din închisoare.
Pedeapsa de 3 ani și jumătate de închisoare a fost dată în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman, dar după comasarea cu pedeapsa din dosarul Referendumul, de 2 ani cu suspendare.
Instigare la abuz în serviciu
Fostul lider al PSD a fost condamnat în cele din urmă pentru instigare la abuz în serviciu. Din spatele gratiilor, Dragnea a avut mai multe demersuri în justiție, care au vizat chiar legalitatea conducerii partidului. De data aceasta el a depus recurs în casație.
În ceea ce privește șansele de eliberare ale lui Liviu Dragnea, avocatul Lucian Bolcaș este de părere ca demersul fostului președinte al PSD nu este deloc lipsit de sorți de izbândă.
”Există condiții procedurale deosebite pentru exercitarea unui recurs în casație și condiții procedurale care vizează și forma, și substanța procesului în același timp. Dacă sunt îndeplinite aceste condiții și dacă se referă și la necesitatea ca dosarul fondului să fi fost judecată de către o instanță specializată, pe linia deciziei CCR, cel mai probabil motiv de recurs în casație, evident, pusă într-o pagină juridică corespunzătoare, nu este un demers întreprins fără șanse de câștig. Din acest motiv, au fost admise și alte recursuri în casație”, a declarat Lucian Bolcaș pentru dcnews.ro.
Proceduri extraordinare
”Ne aflăm în domeniul unor proceduri extraordinare. Procesul penal se termină odată cu pronunțarea unei hotărâri definitive sau irevocabile. După acest moment, pot să înceapă proceduri excepționale prevăzute de lege, tocmai pentru situații cu totul deosebite, ce nu puteau să fie avute în vedere, în primul rând, sau care au fost esențiale și nu au fost avute în vedere pentru judecarea cauzei.
Nu pot spune că nu există nicio șansă. Alături de acest recurs în casație, avem și procedura revizuirii, nu știu ce motive s-ar putea invoca aici”, a mai spus celebrul avocat.