Partidul de extremă dreapta AfD și-a reafirmat intențiile radicale în platforma electorală, propunând ieșirea Germaniei din Uniunea Europeană și abandonarea monedei euro. Declarațiile din manifestul său electoral, alături de un sprijin controversat din partea lui Elon Musk, au generat un val de critici și îngrijorări. AfD susține crearea unei noi comunități economice în locul UE, o viziune care este condamnată de experți economici, dar care se bucură de sprijin în rândul unui segment al electoratului german.
AfD propune „Dexit”
Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) a inclus în manifestul său electoral propunerea de a scoate Germania din Uniunea Europeană, o măsură care ar marca un moment crucial în politica internă germană.
Într-un document adresat membrilor săi, înaintea congresului partidului programat pentru începutul lunii ianuarie, AfD a reiterat angajamentul faţă de un proiect radical:
„Noi considerăm că este necesar pentru Germania să părăsească Uniunea Europeană şi să înfiinţeze o nouă comunitate europeană”.
AfD propune înlocuirea UE cu un concept denumit „Europa patriilor”, o asociaţie de state care să includă o piaţă comună şi o „comunitate economică şi de interese”.
Pe lângă ieşirea din UE, AfD vrea să scoată Germania din zona euro şi să înlocuiască moneda unică cu o „uniune de transfer”.
În ciuda intenţiilor de a organiza referendumuri naţionale pe aceste teme, procesul de părăsire a UE nu ar fi simplu. Constituţia germană prevede un mecanism legal care ar necesita două treimi din voturile Parlamentului pentru a aproba un astfel de demers. Astfel, chiar şi în cazul unei guvernări AfD, „Dexit” ar putea rămâne imposibil din punct de vedere constituţional.
Obiecțiile economiștilor și impactul asupra economiei germane
Propunerea de ieşire din Uniunea Europeană a AfD a fost rapid respinsă de principalele institute de studii economice şi asociaţii industriale din Germania. Institutul de Studii Economice (IW) de la Köln a avertizat că o ieşire a Germaniei din UE ar avea un impact devastator asupra economiei ţării.
Conform unui studiu publicat în mai 2024, economia germană ar suferi o scădere de aproximativ 5,6%, iar PIB-ul ar pierde 690 de miliarde de euro pe parcursul a cinci ani. De asemenea, piaţa muncii ar pierde 2,5 milioane de locuri de muncă, iar pagubele ar fi comparabile cu crizele economice din perioada pandemiei şi cu criza energetică globală.
Asociaţia germană a întreprinderilor mici şi mijlocii (BVMW) a fost şi mai vehementă în criticile sale, numind planul AfD o „misiune kamikaze pentru economie”. Într-o luare de poziție publicată înaintea alegerilor din iunie 2024, BVMW a enumerat beneficiile semnificative pe care le aduce euro pentru întreprinderile mici și mijlocii.
„Uniunea monetară complementează pozitiv piaţa unică a UE. Piaţa unică a UE face mult mai simplu pentru companii să vândă produse şi servicii în alte state ale UE. Euro ajută la eliminarea unor riscuri incalculabile pentru companii în comerţ”, se menționează în declarația asociației.
Cu toate acestea, Ronald Gläser, purtătorul de cuvânt al AfD la Berlin, a respins aceste îngrijorări. „Da, Germania profită de pe urma UE, dar noi credem că am avea avantaje din asta dacă ajungem la alte înţelegeri”, a declarat el într-un interviu pentru Deutsche Welle.
Elon Musk și sprijinul pentru AfD: Controversele internaționale
În paralel cu propunerile radicale ale AfD de a părăsi Uniunea Europeană, partidul de extremă dreapta a fost implicat într-o altă controversă internațională. Recent, Elon Musk, cel mai cunoscut antreprenor și CEO al companiilor Tesla și SpaceX, a stârnit critici majore în Germania printr-o declarație făcută pe platforma socială X.
Only the AfD can save Germany https://t.co/Afu0ea1Fvt
— Elon Musk (@elonmusk) December 20, 2024
Musk a scris: „Doar AfD poate salva Germania”, distribuind un videoclip în care influencera germană de dreapta, Naomi Seibt, critica liderul CDU, Friedrich Merz, și lăuda politica lui Javier Milei, președintele libertarian al Argentinei.
Afirmația lui Musk a stârnit reacții puternice din partea oficialilor germani, care au considerat intervenția sa ca fiind „nedemnă și extrem de problematică”.
Ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach, a criticat dur opinia antreprenorului american, iar Olaf Scholz, cancelarul german, a răspuns într-o conferință de presă, spunând:
„Avem libertatea de exprimare aici. Aceasta se aplică și multimilionarilor. Libertatea de exprimare înseamnă, de asemenea, că poți spune lucruri care nu sunt corecte și nu oferă sfaturi politice bune”, a scris acesta.
Musk a continuat să critice politicienii germani și după un atac terorist într-un târg de Crăciun din Magdeburg, cerându-i lui Scholz să își dea demisia și etichetându-l drept „incompetent”.
Învățămintele Brexit și comparațiile cu Dexit
Studiul IW care analizează impactul unei posibile ieşiri a Germaniei din UE a utilizat ca referință efectele Brexit asupra economiei britanice. Conform directorului executiv al IW, Hubertus Bardt, estimările realizate în cadrul studiului au fost „destul de conservatoare” și ar putea înregistra efecte economice chiar mai grave decât cele din cazul Marii Britanii, având în vedere că Germania este mult mai strâns legată economic de Uniunea Europeană.
„Noi avem moneda euro, ceea ce înseamnă mai multe complicații decât cele cu care s-au confruntat britanicii. Ar însemna o severă criză economică. Va fi desigur foarte dăunător companiilor care depind de pieţe şi furnizori din alte ţări ale UE”, a explicat Bardt.
El a avertizat că „Dexit” ar însemna o pierdere semnificativă pentru economia germană, cu o scădere de aproximativ 5,5% a PIB-ului în următorii cinci ani.
În ciuda acestor avertismente economice, Gläser de la AfD a susținut că un alt model de înțelegere economică între statele europene ar putea înlocui UE, argumentând că, de exemplu, Elveția, care nu face parte din Uniunea Europeană, continuă să aibă relații comerciale fructuoase cu multe dintre statele membre ale UE.
AfD și poziția în fața opiniei publice germane
În ciuda susținerii pe care o are în anumite segmente ale electoratului german, propunerea AfD de a părăsi Uniunea Europeană este profund nepopulară în rândul majorității populației.
Un studiu recent al Fundației Konrad Adenauer (KAS), afiliată partidului CDU, a arătat că 87% dintre germani ar vota pentru rămânerea în Uniunea Europeană într-un referendum. Aceste cifre subliniază contrastul major între pozițiile AfD și preferințele largi ale electoratului german.
Ronald Gläser a subliniat că AfD nu își bazează politica pe sondaje de opinie.
„Noi nu facem politică bazată pe sondaje. Vrem să implementăm ce este necesar şi important”, a subliniat el.