O cercetarea publicată la începutul acestui an a constatat faptul că o mică probă de piele de la o femeie conținea urme ale virusului atunci când a fost testat mai mult de șase luni mai târziu.

Oficialii OMS susțin că este vorba despre o femeie italiană misterioasă, iar analizele ei au arătat că aceasta avea deja virusul cu săptămâni înainte ca acesta să se răspândească în Wuhan. Tânăra de doar 25 de ani ar fi vizionat în luna noiembrie 2019 un spital din Milano cu dureri în gât și leziuni cutanate, adică cu o lună înainte ca primul caz de Covid-19 să fie raportat în China, relatează The Sun.

În acest context, membrii unei echipe de cercetători susțin că această descoperire indică faptul că virusul circula înainte de primul focar de pe piața din Wuhan în decembrie 2019 și sugerează că studiile ulterioare îi vor ajuta să determine cât timp a fost în circulație.

În ceea ce privește precizările celor din Italia, spitalul Policlinico din Milano și Universitatea din Milano, care i-a supravegheat cazul, au declarat că nu au detalii despre ea. Totodată, Raffaele Gianotti, dermatologul care a tratat-o, a murit în luna martie, cu câteva zile înainte ca echipa să solicite mai multe cercetări despre pacientul său.

În urma noii descoperiri făcute, echipa de cercetare a recomandat căutarea în alte țări a unor posibile cazuri de Covid-19 care precedă primul caz confirmat din Wuhan. Totodată, experții consideră că examinarea unor cazuri suspecte anterioare de Covid-19 i-ar ajuta să stabilească o cronologie a răspândirii virusului.

China șterge toate urmele pacintului zero

Deși cercetătorii fac eforturi uriașe pentru a aflat originea virusului, un studiu șocant a dezvăluit luna trecută că China a șters datele Covid într-o încercare de a acoperi „Pacientul zero”.

Mai exact, studiul sugerează că informațiile care ar fi putut oferi indicii vitale au fost șterse în timp ce se susține că virusul circulă înainte de a fi detectat pentru prima dată pe piețele umede.

În acest context, afirmațiile făcute de Sir Richard Dearlove, fost șef al MI6, care a spus că orice dovadă că pandemia Covid-19 a fost cauzată de o scurgere din laborator a fost probabil distrusă de China, au fost confirmate. În același timp, teoria sugerează că virusul ar fi putut scăpa de la Wuhan Institute of Virology (WIV).

Șeful directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, în vârstă de 56 de ani, a dezbăutut și el acest subiect. Acesta a declarat că teoria scurgerilor de laborator din Wuhan nu poate fi exclusă și a cerut mai multă „transparență” din partea Chinei în ancheta în curs.

De cealaltă parte însă, China insistă asupra faptului că Covid își are originea în America și că „supremații albi” hărțuiesc oamenii de știință din laboratoare, în timp ce a cerut chiar ca focarul să fie cercetat ca armă biologică.

Doctorul Peter Daszak, cel care făcea parte din ancheta OMS, a fost eliminat și el din ancheta Lancet, susținută de ONU, în contextul în care a încercat în mod repetat să respingă acuzațiile că virusul le-ar fi putut scăpa cercetătorilor de la Institutul de Virologie Wuhan (WIV).

Între timp, un raport a dezvăluit faptul că unii dintre cei mai letali viruși din lume au avut epicentrul în Wuhan, inclusiv virusurile Ebola și Nipah.