Anunțul momentului despre Schengen. Analistul politic Cristian Pîrvulescu este de părere că din cauza votul de veto dat de Austria pentru intrarea României în spațiul de liberă circulație va exista un sentiment antieuropean din ce în ce mai dezvoltat.

El a opinat că acest lucru Austria nu doar l-a intuit, dar că l-a știut și probabil l-a și dorit într-o anumită măsură.

”Suntem nici la două săptămâni de la momentul în care a existat veto-ul austriac. Încă opinia publică românească este afectată de acest veto, pentru că politicienii au creat o mult prea mare aşteptare.

Va exista un sentiment antieuropean din ce în ce mai dezvoltat, din cauza asta şi este un lucru pe care am putea bănui că austriecii nu doar l-au intuit, l-au ştiut şi probabil l-au şi dorit într-o anumită măsură, în orice caz, nu le-a păsat foarte tare că se va întâmpla asta aici pentru că au cu totul alte planuri, cu totul alte interese”, a comentat Cristian Pîrvulescu.

România a reuşit  să creeze o alianţă în jurul său

El a arătat că de ceva vreme se manifestă un curent eurosceptic care nu e neglijabil, dintr-o ţară care era profund pro-europeană. Odată ce a început să beneficieze de avantajele apartenenţei la UE opinia românilor s-a schimbat, a subliniat analistul.

”Nu cred că vorbim acum de o majoritate, românii care sunt dispuşi să asculte şi să înţeleagă au priceput că ceea ce s-a întâmplat nu a fost nici de departe o acţiune europeană împotriva României, din contră, a reuşit ceea ce altă dată nu putea să creeze o alianţă în jurul său. Această alianţă nu a fost suficientă.

Suntem în continuare în centrul unei alianţe şi vizita lui Viktor Orban a fost importantă, dincolo se semnarea acelui contract, pentru că se adresează celor cu sensibilităţi extremiste”, a spus Pîrvulescu.

Pîrvulescu speră ca încrederea românilor în instituțiile europene și naționale să nu scadă

El a arătat că ”probabil tot în jurul la 40% este acest curent dar el variază, în momentul în care vom intra în Schengen.

Potrivit lui Pîrvulescu, dacă vom intra cum spun liderii europeni, anul viitor, această ranchiună se va disipa, dar vor exista altele, pentru că întotdeauna vor exista motive ca o parte a opiniei publice să fie nemulţumită.

Analistul politic a mai spus că nu este doar împotriva UE acest curent ci şi împotriva guvernării din România,

”Înainte ştiam că românii au mai mare încredere în instituţiile europene decât a celor naţionale, să nu scadă această încredere pentru că ne aflăm în faţa unui mic dezastru”, a spus acesta.

El a mai arătat că prin declaraţiile privind un boicot la adresa Austriei, PSD ”încearcă să recupereze acel electorat naţionalist care a plecat spre AUR” şi să folosească această schemă.