Premierul ungar Viktor Orban, aflat în centrul atenției în Europa din cauza acuzațiilor aduse de instituțiile UE și organizațiile de apărare a drepturilor omului, a lansat o ipoteză șoc. Este pentru prima dată când acesta evocă o astfel de posibilitate față de Uniunea Europeană.
Premierul ungar, Viktor Orban, a făcut sâmbătă o aluzie la posibilitatea ca ţara sa să părăsească Uniunea Europeană, fiind pentru prima dată când evocă o astfel de posibilitate, relatează DPA.
Uniunea Europeană duce „un război sfânt, un jihad” sub sloganul statului de drept, a declarat politicianul naţionalist de dreapta în cadrul unui discurs în faţa susţinătorilor din Budapesta sâmbătă.
În acelaşi timp, el a cerut „toleranţă” din partea UE faţă de Ungaria. În caz contrar, a spus el, nu va fi posibil să se continue pe o cale comună.
Orban a vorbit cu câteva zile înainte de o decizie a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) privind noul mecanism al UE privind statul de drept. În cadrul acestui sistem, ţările care încalcă statul de drept ar putea pierde fonduri de la bugetul general al UE. Ungaria şi Polonia au depus o plângere împotriva acestui mecanism, care a fost adoptat în decembrie 2020. CEJ urmează să se pronunţe miercuri.
Viktor Orban acuzat că distruge democrația și statul de drept
Instituţiile UE şi organizaţii de apărare a drepturilor omului îl acuză pe Orban, care conduce Ungaria din 2010, de distrugerea democraţiei şi a statului de drept.
Orban a contrazis sâmbătă această evaluare. ”Pentru ei, statul de drept este un mijloc prin care vor să ne transforme în ceva asemănător cu ei”, a spus el.
Dar Ungaria nu vrea să devină ca Europa de Vest, aşa cum nu se aşteaptă ca Occidentul să adopte politicile ungare de azil sau de familie.
Ungaria a vrut să menţină Uniunea Europeană unită „în ciuda alienării culturale tot mai mari”. Acesta este motivul pentru care Budapesta a făcut ”oferte de toleranţă” atât Bruxelles-ului, cât şi Berlinului în mai multe rânduri.
”Nu există altă soluţie, ci doar toleranţă. Aceasta este singura modalitate de a găsi o cale comună”, a continuat Orban.
OSCE recomandă o misiune excepțională pentru observarea alegerilor din Ungaria
Amintim și faptul că, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a recomandat săptămâna trecută trimiterea, în premieră, a unei misiuni excepţionale de observare la scară largă a alegerilor parlamentare din Ungaria, care vor avea loc pe 3 aprilie, din cauza preocupărilor legate de integritatea acestui scrutin.
Sute de observatori ar trebui să fie desfăşuraţi în Ungaria în ziua alegerilor, confruntare electorală care se anunţă a fi strânsă pentru premierul Viktor Orban, şi nu o misiune limitată de zece persoane, aşa cum sunt de obicei trimise în ţările membre ale Uniunii Europene, se arată în raportul OSCE.
Potrivit raportului Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE, cu sediul la Varşovia, 18 observatori ar trebui să supravegheze perioada preelectorală în toată ţara, iar „200 de observatori să monitorizează punctual, în ziua votării, procedurile” electorale.
În luna ianuarie, douăzeci de ONG-uri ungare au cerut ODIHR să trimită o misiune importantă de monitorizare a alegerilor, care să includă sute de observatori.
Totodată, un grup de 62 de europarlamentari, din diferite partide, au cerut în ianuarie ca OSCE să trimită o misiune de observare consolidată în Ungaria.