Capital: Cum a afectat criza economică industria publicității?
Jean-Marie Dru:
În unele agenții de publicitate, criza a demarat o adevărată „vânătoare de vrăjitoare“ pentru reducerea costurilor atât cu furnizorii, cât și cu partenerii. În mod paradoxal, criza economică a coincis cu apariţia revoluţiei internetului, așa că noi, ca agenție, ne-am confruntat, pe de-o parte, cu  o presiune extraordinară asupra costurilor şi, pe de altă parte, cu o explozie uimitoare de șanse de a fi creativi cu ajutorul internetului, demersuri pentru care nu aveam neapărat mijloacele financiare necesare.

Capital: Ce măsuri ați luat în cadrul TBWA pentru a vă păstra în topul agențiilor de publicitate, chiar și pe timp de criză?
Jean-Marie Dru:
În primul rând, procesul de dezvoltare strategică a TBWA pornește de la premisa că inovația generează creșterea, care la rândul ei generează profit. Avem un termen specific care ne definește strategia: „disruption“ (cu sensul de schimbare n.red), care înseamnă ieșirea din tipare, pentru o abordare neconvențională, cu care putem asigura succesul unei campanii. Oricum, este clar că în perioade de criză nevoia de a inova este mai puternică. În al doilea rând, există o dilemă actuală cu privire la integrarea competențelor digitale în atribuțiile generale ale staffu­lui dintr-o agenție de publicitate sau la numirea unor experți în comunicarea în mediile digitale.

Capital: Cum a afectat  revoluția digitală industria de advertising în general, și TBWA, în special?
Jean-Marie Dru:
A schimbat total regulile jocului. Dacă înainte consumatorii erau bombardați cu mesaje publicitare, acum ei au mi­jloacele de a selecta singuri mai toate mesajele publicitare la care sunt expuși și rămân conectați doar dacă interacționezi cu ei. Unele agenții au contractat servicii specializate, iar altele au integrat complet comunicarea digitală în serviciile oferite. Noi credem că aptitudinile digitale nu mai sunt de specialitate, ci fac parte din meserie.

Capital: Credeți că industria publicității și-a revenit din criză?
Jean-Marie Dru:
Niciodată nu a existat un moment mai bun pentru a investi în posibilitățile pe care le oferă revoluția digitală, dar pentru asta ai nevoie de resursă umană plătită suficient de bine pentru a se putea orienta cât mai bine spre nevoile clienților, iar cu un buget restrâns acest lucru este puțin probabil acum.

Capital: Ce perspective de dezvoltare are piața românească de publicitate?
Jean-Marie Dru:
Există o corelație directă între calitatea publicității și climatul economic, care marchează starea de spirit a consumatorilor. În anii trecuți, la festivalul „Golden Drum“ din Slovacia, agențiile românești străluceau pe lângă altele, însă recent nici nu s-au făcut observate. Probabil că, din cauza bugetelor mici, nu își mai permit aceeași creativitate debordantă. Sunt sigur însă că în ciuda climatului economic nefavorabil, industria va „descătușa“ talentul și imaginația specifice și va profita de ele.

Capital: În ultimii ani, TBWA s-a mărit prin fuziuni cu mari agenții de publicitate – CHiat/Day sau BDDO. Va fi asta o direcție majoră de dezvoltare în viitor?
Jean-Marie Dru:
Am fuzionat cu succes cu companii care împărtășeau cultura noastră creativă, dar este improbabil ca pe viitor să ne mai angajam în vreo fuziune majoră.

Capital: Ați scris trei cărți despre un principiu pe care îl considerați elementar în publicitate: „disruption“. Cum ați folosit concret acest concept în campanile de publicitate?
Jean-Marie Dru:
Am observat că, atunci când brandurile au făcut schimbări neașteptate, popularitatea și profitul au crescut incredibil. Apple este cel mai bun exemplu: Mac-ul a revoluționat complet piața IT din 1984, iar mai târziu, iPad și iTunes au schimbat industria muzicală, aflată în declin pe atunci. Ar mai fi Absolut Vodka: nu exista loc pentru o vodcă tradițională alături de alte mărci bine-cunoscute, așa că ne-am gândit la ceva revoluționar, cum ar fi să amestecăm moda cu vodcă.