"Dacă marca germană ar fi introdusă, ea s-ar aprecia considerabil în raport cu alte valute. Acest lucru ar afecta industria de export, motorul economiei germane. Germania nu va permite acest lucru chiar dacă una sau mai multe ţări ar părăsi zona euro", a declarat Paul Taylor.

De asemenea, Paul Taylor a atras atenţia că se pun prea mari speranţe într-o viitoare agenţie europeană de rating. "Se pare că există speranţa că o agenţie europeană ar atribui calificative mai bune pentru Europa. Nu cred că o astfel de abordare patriotică este de încredere", a apreciat Paul Taylor.

Aceste declaraţii intervin într-un moment în care Grecia se găseşte într-un impas politic după alegerile legislative de duminică. Situaţia din Grecia îngrijorează pieţele financiare care se tem de posibilitatea ca planul internaţional de sprijn să fie repus în discuţie, ceea ce ar antrena intrarea Greciei în incapacitate de plată pe termen scurt.

Marţi, şeful formaţiuni de extremă stânga Syriza, Alexis Tsipras, a exclus din nou să guverneze alături de principalele două partide, Noua Democraţie şi Pasok, care până acum au acceptat măsurile de austeritate cerute de Bruxelles şi Berlin. Syriza a devenit al doilea partid din Grecia după alegerile de duminică şi a demarat o campanie împotriva politicii de austeritate.
SURSA: Agerpres