Potrivit unui raport, grupurile paramilitare contează încă pe mii de membri în Irlanda de Nord. O comisie de independență a avertizat, marți, că sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit riscă să reînvie activitatea grupurilor paramilitare.
Astfel, comisia de raportare independentă (IRC), înființată în comun de guvernele britanic și irlandez, subliniază în raportul său anual că Brexitul are „potențialul de a complica în continuare și în mod semnificativ sfârșitul activităților paramilitare” în Irlanda de Nord, menționând o „creștere a tensiunilor” pe măsură ce se apropie sfârșitul perioadei de tranziție.
”Un subiect extrem de emoțional”
Brexitul este o perioadă de risc pentru pace în Irlanda de Nord, fiid un subiect „extrem de emoțional” care trezește probleme „radioactive” de „neliniște”, potrivit IRC.
Una dintre mizele ieșirii Regatului Unit din UE pe 31 ianuarie a fost evitarea revenirii la o frontieră „fizică” pe insula Irlanda, care ar putea slăbi pacea încheiată în 1998 după trei decenii de violență între republicani catolici, loialiști protestanți și armata britanică, soldate cu 3.500 de morți.
Potrivit IRC, grupurile paramilitare „sunt încă o realitate în viața nord-irlandeză în 2020” și încă mai au mii de membri.
În aprilie 2019, o jurnalistă, Lyra McKee, a fost împușcată în timpul ciocnirilor din Londonderry între grupul disident Noua IRA și forţele de ordine, arată 20 MINUTES, din Franța.
Proiect de lege controversat
Acordul de divorț Brexit include aranjamente speciale pentru menținerea păcii pe insulă, dar Londra a introdus recent un proiect de lege controversat care îi permite să ocolească unele dintre aceste dispoziții.
Cele două părți se află, de asemenea, pe ultima sută de metri a negocierilor lor pentru a încerca să ajungă la un acord cu privire la viitoarele lor relații comerciale.
Loialiştii se tem că viitoarele controale vamale, care vor avea loc la sosirea mărfurilor în provincia britanică din restul Regatului Unit, vor crea o „frontieră maritimă” cu restul Regatului Unit, favorizând astfel uniunea economică cu Republica Irlanda și, în cele din urmă, unificarea insulei.
În octombrie, o comisie parlamentară britanică a avertizat, de asemenea, că orice infrastructură instalată la granița dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord după Brexit ar crea un risc de violență, constituind o „țintă” pentru republicanii disidenți.