Redeschiderea terase și a restaurantelor a fost așteptată de români cu sufletul la gură, după lungile luni de izolare la domiciliu impuse de starea de urgență.
Se pare însă că, deși reprezentanții industriei au dat asigurări că prețurile nu vor crește, o ieșire la terasă este astăzi mai scumpă decât înaintea pandemiei de coronavirus.
Costurile suplimentare ca urmare a distanțării
Astfel, unele localuri profită de instabilitatea provocată de distanțarea socială și le cer clienților o așa-numită “taxă COVID 19”, scrie economica.net.
Pe nota de plată a unor terase a apărut brusc o ”TAXĂ COVID-19”, pe care clientul trebuie să o achite suplimentar de consumația avută.
În valoare de 5 lei, așa cum se poate vedea în poza cu o astfel de notă de plată care a circulat zilele acestea pe rețelele sociale, taxa este justificată de reprezentanții localului prin costurile suplimentare apărute în urma măsurilor de distanțare socială.
Chestiune ce ține de Protecția Consumatorului
”Am pus-o din cauza costurilor de distanțare socială ale restaurantului. Și pentru că toată lumea făcea așa. Și celelalte restaurante, și dentiștii”, a răspuns reprezentantul terasei, care a adăugat că, între timp, de când pot sta patru oameni la aceeași masă, a eliminat taxa, scrie sursa citată.
”Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, prețul unui serviciu.
Bineînțeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului și nu este aruncat la final, fără știința lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecția Consumatorilor”, a explicat un reprezentant al Fiscului, conform sursei citate.
Precedentul stomatologilor
În context, trebuie precizat că primii care au practicat o astfel de ”taxă” au fost stomatologii.
Tarifele clinicilor care au tratat pacienții în perioada stării de urgență au crescut cu sume între 150 și 1.000 de lei, din cauza condițiilor restrictive impuse de autorități.
După ce clinicile și cabinetele stomatologice au fost închise, cele câteva care au dorit să se ocupe de tratarea urgențelor, așa cum specifică Ordonanța Militară nr. 2, au fost nevoite să se supună unor reglementări care au crescut costul unei proceduri cu până la 1.000 de lei, bani plătiți de pacienți.
Medicii stomatologici zic că cerințele sunt exagerate și nu se bazează pe niciun temei legal.