În condiţiile în care băncile nu au fost interesate de finanţarea proiectelor din agricultură, autorităţile au permis IFN-urilor să intre în cursa fermirilor români pentru obţinerea banilor europeni. În ciuda faptului că instituţiile financiare nebancare oferă împrumuturi mai scumpe decât băncile, fermierii colaborează mai bine cu acestea deoarece sunt mult mai flexibile în ceea ce priveşte garanţiile. Astfel, nu va mira pe nimeni dacă în următorii ani, în agricultură, Instituţiile Financiare Nebancare vor câştiga teren în faţa băncilor.
„Am participat la o întâlnire cu oamenii de afaceri și am ajuns la concluzia că viitorul finanțării în agricultură sunt instituţiile financiare nebancare. Acestea sunt flexibile și asigură o finanțare mai facilă, chiar dacă percep taxe şi comisioane mai mari decât băncile“, a declarat George Turtoi, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.
Reprezentanţii IFN-urilor nu se tem că nu vor avea pe cine să finanţeze, având în vedere că cererea este în creştere. În primele trei luni din acest an, valoarea creditelor acordate de instituţiile bancare şi nebancare pentru agricultură a ajuns la 4,1 miliarde de lei, cu 14% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2014. Legat de volumul creditelor acordate în agricultură, silvicultură şi piscicultură, acesta a ajuns la 3,9 miliarde de lei în 2014, iar circa 1,2 miliarde au fost garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural. Circa 62% din volumul total reprezintă creditele garantate de Fond pentru finanţarea investiţiilor realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. „Pentru anul 2015, ne-am propus un plafon de garantare în valoare de circa 1,3 miliarde de lei“, au declarat reprezentanţii Fondului de Garantare a Creditului Rural. Şi în opinia directorui general al Agricover Credit, Robert Rekkers, cererea de credite pentru fermieri a crescut în acest an, cu 15%. Anul trecut, valoarea creditelor acordate de Agricover Credit IFN, compania care oferă soluţii de finanţare pentru fermieri, a fost de 837 milioane de lei, cu 30% mai mult decât în 2013, în timp ce numărul clienţilor activi a ajuns la 1.550 față de 1.300, în 2013. Legat de planurile companiei pentru acest an, Rekkers a spus că are în vedere dezvoltarea portofoliului de produse pe segmentul creditelor de capital de lucru cu aprobare pe loc, precum şi pe cel al creditelor pentru investiţii (cum ar fi cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene).
Compania şi-a propus să ajungă la o expunere de 700 milioane de lei până la sfârşitul acestui an. Serviciile pe care mizează un IFN, în viziunea directorului general al Agricover Credit, sunt „soluţiile inovatoare de finanţare, timpul redus de aşteptare până la acordarea creditului (de maximum 7 zile), abordare nebirocratică, operativitate şi o echipă de teren bine pregătită care să se deplaseze la fermă“.