În lipsa unei racordări la sistemul de canalizare, proprietarii de case folosesc un bazin vidanjabil sau o fosă septică din PVC ori beton. Prin intermediul acestor fose dedicate tratării apei uzate, din consumul de uz casnic, din baie și bucătărie, se poate preveni contaminarea mediului înconjurător. 

Ce tip de fosă septică alegi, din PVC sau beton?

Majoritatea oamenilor se gândesc cu atenție înainte de a alege un astfel de sistem de tratare a apei uzate. Unii decid să instaleze un bloc din beton armat, care va fi foarte robust și deci, în acest fel se va evita prăbușirea zidurilor, din cauza presiunii exercitate de sol.

Problema principală care poate apărea la fosele septice din beton este infiltrația apei la nivelul solului; pe termen lung și colmatarea poate fi o problemă, mai ales dacă nu este folosit un model bicameral.

Spre deosebire de fosele din fibre, cele realizate din polietilenă sunt mai practice, întrucât nu necesită instalarea unor sisteme de ranforsare la montarea subterană. Montajul este la fel de simplu, îmbinările realizându-se cu țeavă PVC și fitinguri specifice.

Despre un bazin vidanjabil se spune că necesită costuri mai mici decât o fosă septică și în plus nu va contamina deloc mediul înconjurător. Și totuși, există și dezavantaje, el nu poate fi golit prin vidanjare. Deci costurile de exploatare pe termen lung vor deveni mult mai mari, decât s-au așteptat proprietarii. Asta nu se întâmplă în cazul foselor septice ecologice. 

De ce să alegi o fosă septică ecologică?

Dacă, în calitate de proprietar de casă sau altă proprietate, te gândești la avantajele sistemului septic ecologic, îți putem spune că acestea sunt numeroase și anume: 

  • Fosele sunt realizate din polietilenă, un material care se poate recicla
  • Au greutatea mult mai mică, comparativ cu fosele septice realizate din beton armat 
  • Ajută la economisirea de mulți bani, pentru că au prețuri mici, sunt destul de ușor de montat, iar costurile de transport și montaj sunt minime
  • Sunt monobloc și foarte ușor de întreținut
  • Au suprafața netedă (datorită tehnologiei lor de fabricație) și sunt ușor de curățat
  • Nu promovează depunerea impurităților pe pereții lor, deci pot ajuta la reducerea consumului de apă
  • Sunt ușor de verificat, prin capacul care poate fi montat și demontat; acesta oferă o etanșeitate optimă, deci reduce riscul de apariție al mirosurilor. 

Astfel de stații de epurare cu drenaj au un rezervor preliminar de decantare și un sistem de canalizare, ce cuprinde mai multe țevi, necesare pentru drenaj. În general, aceste stații sunt apreciate de proprietari pentru că sunt eficiente, convenabile și simplu de operat. Ele pot fi instalate pe terenuri mari, cu solul ușor permeabil. Alte avantaje oferite sunt: 

  • Nu necesită proceduri de întreținere complicate
  • Nu prezintă nicio amenințare la aporturile individuale de apă.  

În prezent, această soluție este aleasă în mod frecvent de proprietarii de case, datorită avantajelor numeroase prezentate. Principiul de funcționare este simplu și oarecum asemănător cu cel al unei stații de epurare biologice. Diferența este dată de procesele de tratament aerob și anaerob, care se fac în locuri separate. Procesul de tratament aerob are loc în fosa septică, iar cel anaerob se face în drenaj, în sol.

Achiziționarea de fose septice ecologice, distribuite prin SC Best Invest Group SRL se face rapid și oferă multe avantaje. Acestea îndeplinesc toate standardele sanitare ale legislației în vigoare, vin cu  declarație de conformitate CE, certificat de garanție 2 ani și au o durată de viață 30 ani. Cu ajutorul lor, eficiența epurării apelor uzate este ridicată. Sistemele de fose septice sunt concepute și pentru case, clădiri, hoteluri, grupuri de căsuțe, clădiri de birouri. 

Polietilena din care este realizată fosa septică, se poate recicla și astfel materialul obținut se va folosi la realizarea altor produse. În acest fel se protejează mediul înconjurător, iar rezultatul este producerea unor fose septice ecologice 100% etanșe, astfel contaminanții nu pătrund în pământ într-un mod necontrolat, deci nu poluează mediul înconjurător.