Așadar, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova l-a acuzat pe primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, că a trădat electoratul de stânga. Igor Dodon susține că schimbarea de tabere ar fi avut loc „ca să nu i se deschidă dosare penale”.
„Ion Ceban a trădat electoratul de stânga. Ca să nu i se deschidă dosare penale, el a promis ambasadorilor occidentali că va fi alături de Maia Sandu, că va crea o majoritate parlamentară cu partidul ei. Din acest motiv și-a schimbat poziția cu privire la limba de stat, Uniunea Europeană, partenerul nostru, Federația Rusă ș.a.m.d. El vrea să păstreze funcția de primar și pentru asta este gata să-i vândă pe toți”, a declarat Igor Dodon.
Igor Dodon îl critică grav pe Ion Ceban
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, nu a comentat, deocamdată, afirmațiile fostului șef de stat. Acesta a anunțat că va candida pentru al doilea mandat, în această toamnă.
Disensiunile dintre foștii membri de partid, Ion Ceban și Igor Dodon, au început după ce primul a anunțat, pe 23 august 2022, că a decis să creeze Partidul Mișcarea Alternativa Națională.
Această formațiune va pleda pentru integrare europeană. Totodată, Ion Ceban a afirmat vorbește limba română, chiar dacă afirma în trecut, de rând cu socialiștii, că limba de stat este „cea moldovenească”.
Mai mult, în această vară Ion Ceban l-a dat în judecată pe Dodon.
„Vă imaginați, fostul meu consilier, Ion Ceban, m-a dat în judecată”, a anunțat liderul PSRM la momentul respectiv.
Amintim că Ceban a devenit primar de Chișinău în 2019. La momentul respectiv, acesta era membru PSRM. Ulterior, acesta și-a suspendat calitatea de membru al formațiunii.
Politicianul din Republica Moldova spunea că vrea să fie „un primar apolitic, al tuturor”.
Totodată, Ion Ceban și-a luat concediu din cont propriu în cadrul prezidențialelor din 2020. Decizia a fost luată pentru a se implica în campania electorală în sprijinul lui Igor Dodon.
Republica Moldova a fost trecută de Berlin pe lista ţărilor sigure
În altă ordine de idei, Guvernul din Germania a inclus miercuri, 30 august, Georgia şi Republica Moldova pe lista ţărilor de origine sigure. Decizia a fost luată în încercarea de a reduce cererile de azil din aceste state.
Prin măsura referitoare la Republica Moldova şi Georgia, cererile de azil din aceste ţări ar putea fi procesate mai repede şi ar putea duce la deportări mai rapide pentru solicitanţii respinşi.
Autoritățile din Germania definesc ţările de origine sigure ca fiind cele în care, în general, nu există teama de urmărire penală din partea statului şi în care statul îşi protejează cetăţenii.