Este o zi decisivă pentru Igor Dodon, fostul preşedinte al Republicii Moldova!
Judecătorii decid soarta lui Igor Dodon! Fostul preşedinte ar putea fi arestat pentru 30 de zile
Reţinut marţi de către procurori pentru 72 de ore, Igor Dodon aşteaptă astăzi, 26 mai, decizia instanţei, care ar putea emite pe numele său un mandat de arestare, aşa cum au cerut procurorii anticorupţie de la Chişinău.
În aceeaşi situaţie se află şi cumnatul lui Dodon, reţinut şi el după percheziţiile de marţi.
Şedinţa de la Judecătoria Ciocana este programată să înceapă la ora 10:00, , notează TV6.md.
Procurorii anticorupţie au înregistrat deja demersuri privind aplicarea măsurii preventive pentru 30 de zile.
„Instanța de judecată sesizată urmează să stabilească data și ora examinării demersurilor”, a indicat Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuratorii Generale de la Chişinău.
Cum se apără Igor Dodon de acuzaţiile procurorilor?
Din detenţie, fostul preşedinte al Republicii Moldova se apără, prin intermediul unui mesaj transmis cu ajutorul avocaţilor săi.
„Dosarul politic intentat mie se transformă în principala preocupare a Guvernării PAS. Dacă altceva ei nu pot face – nici în economie, nici în dezvoltarea ţării, nici în restituirea miliardului furat –, acum lor nu le-a rămas decât să se ocupe de răfuieli cu opoziţia. Se vede că au învăţat bine lecţiile lui Plahotniuc, de capturare a justiţiei şi de urmărire penală a oponenţilor.
Astăzi procurorii controlaţi de regimul Maiei Sandu mi-au înaintat învinuiri (ieri am fost bănuit) pe mai multe capete de acuzare. Menţionez că, în premieră pentru Republica Moldova, împotriva unui politician şi lider de opoziţie este format un grup de investigaţie compus din peste 50 de persoane: procurori, ofiţeri de urmărire penală, ofiţeri de investigaţie.
Este evident că acesta e un exces de zel şi e o risipă nejustificată de forţe. Majoritatea acestor anchetatori trebuiau să se ocupe azi nu de cazul artificial din jurul lui Dodon, ci de investigarea cazurilor de rezonanţă internaţională, cum ar fi furtul miliardului, concesionarea aeroportului sau procesele corupţionale care au loc acum.
Însă pentru Maia Sandu şi PAS, dirijaţi de Occident, este mai important să distrugă opoziţia şi să mă denigreze pe mine personal, decât să scoată la iveală fărădelegile făcute cândva sau acum de guvernările de dreapta. Dar eu voi rezista tuturor acestor presiuni.
Referitor la acuzaţiile şi învinuirile care mi se aduc – ele toate sunt superficiale, false, fără probe serioase şi vor fi respinse de orice instanţă de judecată independentă, nu capturată politic. (…)
Învinuirile care se referă la pretinsele acte de corupţie, primirea mitei, finanţarea ilegală a partidului, precum şi aberanta acuzare de trădare de patrie, ele toate sunt nefondate şi se bazează pe înregistrările video făcute ilegal (deci nu pot fi probe în judecată) de către Plahotniuc în iunie 2019, când Moldova a trecut prin una din cele mai mari provocări – lupta directă cu regimul oligarhic, care capturase toate instituţiile statului, fenomen ce se repetă, din păcate, şi sub conducerea Maiei Sandu.
Repet ceea ce am mai spus: în iunie 2019 m-am expus unui risc enorm atât eu personal, cât şi familia mea, în perioada când purtam pseudo-negocieri cu Plahotniuc, conştientizând că sunt înregistrat video, cu scopul de a debarca regimul oligarhic şi de a crea o coaliţie guvernamentală anti-oligarhică: PSRM+ACUM (PAS+DA). Mi-a reuşit acest lucru şi am oferit atunci o nouă şansă Republicii Moldova”, este o parte a mesajului transmis de către Igor Dodon.