Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din Republica Moldova a decis recent că Igor Dodon va rămâne în arest la domiciliu. Fostului președinte îi sunt incriminate mai multe capete de acuzare.
Igor Dodon rămâne în arest la domiciliu. Curtea Supremă de Justiție a dat verdictul
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din Republica Moldova tocmai a luat o decizie cu privire la fostul președinte Igor Dodon. Conform autorităților, acesta va rămâne în arest la domiciliu.
După examinarea cererii avocaților de a-l elibera pe fostul președinte, CSJ a menținut măsura preventivă, conform informațiilor transmise de ipn.md
Potrivit sursei menționate, în timpul ședinței, în fața CSJ s-au adunat membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor, care cereau libertate pentru fostul președinte.
„Libertate lui Dodon!”, scandau aceștia. Amintim că fostul șef de stat a menționat că va „lupta până la capăt” și nu are intenție să plece din țară.
Lui Igor Dodon îi sunt incriminate mai multe capete de acuzare, respectiv corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.
Fostul șef de stat a fost reținut pe 24 mai
Amintim că fostul șef de stat, Igor Dodon, a fost reținut pe 24 mai pentru 72 de ore, pe mai multe capete de acuzare, printre care trădare de patrie, corupție și îmbogățire ilegală.
Liderul socialist Igor Dodon a respins toate acuzațiile care i s-au prezentat și a declarat că poate proba fiecare sumă de bani care a fost ridicată de procurori din casa sa, acestea fiind legal acumulate din salariu.
Fostul președinte Igor Dodon este vizat într-o anchetă cu privire la „trădare de stat, corpţie pasivă, finanţarea unui partid politic printr-o organizaţie criminală şi îmbogăţire ilegală”.
De asemenea, anchetatorii îl suspectează pe Dodon de faptul că a primit bani, în 2015, de la un aliat politic, Vlad Plahotniuc, un oligarh care a fugit din țară, iar acum este vizat de sancțiuni americane.
În acest context, au avut loc percheziții începând din luna mai la domiciliul lui Dodon dar și la birourile sale. Acestea au fost efectuate în 12 locuri, inclusiv în Chişinău.
Totodată, procurorul Piotr Iarmaliuk a anunţat că vrea să facă apel împotriva acestei hotărâri. El subliniază că deţine probe care arată că Dodon „poate influenţa cursul anchetei” şi că, potrivit unui bilet de tren, găsit la domiciliul acestuia, Igor Dodon „intenţiona să fugă din ţară”.