„Republica Moldova este ocupată de către cei care în instituţiile de stat pledează deschis pentru lichidarea statalităţii ei. Eu consider că toţi cei din instituţiile de stat trebuie să fie patrioţi ai ţării”, a afirmat Dodon.
„Este categoric împotriva celor care vor unirea în est sau în vest. Noi suntem un stat independent, suveran şi trebuie să facem tot posibilul să-l păstrăm pentru urmaşii urmaşilor noştri”, a mai spus Dodon.
Declarația președintelui a fost făcută în condiţiile în care guvernul şi majoritatea parlamentară din Republica Moldova acţionează pentru o integrare mai strânsă în structurile europene, iar preşedintele promovează reintrarea republicii sub orbita Rusiei.
Dodon a promis încă din campania electorală că va scoate din programa şcolară „Istoria Românilor” şi va interzice promovarea unionismului în Republica Moldova.
Dodon anunţase că pe 24 august va organiza o serie de evenimente, care vor include și un concert cu al unui cântăreţ rus, „cu prilejul celei de-a 73-a aniversări de la lansarea ofensivei Iaşi-Chişinău”, o dată ce divizează societatea moldoveană. O parte a moldovenilor consideră data de 24 august ca dată a ocupaţiei sovietice.
În acest context de polarizare accentuată, politologi de la Chişinău, finanţaţi de Moscova, promovează idei de natură să amplifice şi mai mult tensiunile în Republica Moldova.
Recent, politologul Valeriu Ostalep a promovat necesitatea „unui nou concept de Constituţie” a „unei noi Declaraţii de Independenţă şi a unui nou imn al Republicii Moldova” pentru a demara procesul de reîntregire cu Transnistria.