Igor Dodon: Trebuie să fim prieteni cu Rusia. Vom reuși, ai noștri deja sunt aproape

romania

SURSA FOTO: Dreamstime

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu o declarație surprinzătoare, care ridică multe semne de întrebare. Acesta a îndemnat oamenii din Găgăuzia să fie prieteni cu Rusia.

Fostul președinte al Republicii Moldova a declarat, în fața unei adunări din Găgăuzia, că este nevoie ca prietenia cu Rusia să continue, subliniind că acest lucru nu trebuie să se întâmple pentru a fi împotriva Europei, ci pentru nevoia de motorină ieftină pentru fermieri.

De asemenea, el a mai precizat că ”totul va fi bine” și că ”ai noștri sunt deja aproape”, ceea ce ar putea lăsa să se înțeleagă faptul că fostul șef al Republicii Moldova așteaptă ca rușii să vină la Chișinău.

”Sunt sigur că trebuie să fim prieteni cu Rusia, nu împotriva Europei, dar să fim prieteni cu Rusia pentru că avem nevoie de piața aceasta, avem nevoie de motorină ieftină pentru fermieri, avem nevoie de gaz și energie electrică ieftină. De aceea, vă îndemn să nu renunțați, totul va fi bine. Vom reuși, ai noștri deja sunt aproape”, spune fostul președinte al țării vecine.

Nu este prima dată când Igor Dodon spune că este necesar ca Republica Moldova să continue prietenia cu Rusia

Deși nu a spus clar că se referă la Federația Rusă, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a mai avut astfel de mesaje în care sublinia necesitatea unei prietenii între aceste două țări.

Fostul șef de stat a mai spus, anterior, că 80% dintre exporturi ajung pe piețele CSI, într-o mare măsură în Federația Rusă, dar presa de peste Prut a demonstrat că această declarație a lui a fost exagerată.

Starea de urgență continuă peste Prut

Între timp, starea de urgență continuă în Republica Moldova, după ce parlamentarii care fac parte din PAS, partidul actual de guvernare, a votat pentru prelungirea cu încă 60 de zile.

O astfel de decizie a fost luată după prim-ministrul Guvernului de la Chișinău, Dorin Recean, a venit cu argumente în acest sens. Printre aceste argumente s-a numărat și intensificarea încercărilor Federației Ruse de a destabiliza țara vecină.

”Prelungirea stării de urgență este absolut necesară și din cauza faptului că ne confruntăm, în continuare, cu elemente ale unui război hibrid purtat împotriva țării noastre, un război menit să ne împiedice, să fim o țară liberă, integrată în Uniunea Europeană. Suntem supuși constant atacurilor hibride din partea grupării pentru hoție și război care are o misiune clară: să aducă destabilizare în Moldova. Scopul lor este să organizeze haos. Am observat recrudescența, adică reluarea cu tentative și mai brutale de destabilizare a așa-numitor proteste plătite în luna martie”, a fost declarația pe care prim-ministrul moldovean a făcut-o de la tribuna Legislativului.

Totuși, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, prescurtat BCS, nu au fost de acord cu această prelungire, subliniind că mai sunt și alte țări vecine cu Ucraina și niciuna nu are stare de urgență.