Potrivit unui comunicat IGPR transmis, controalele au vizat 14 societăţi comerciale şi 7 puncte de lucru despre care existau date că desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul către populaţie, în principal de produse textile, parte dintre acestea purtând însemnele unor mărci protejate la comercializare, posibil contrafăcute, fără a evidenţia în documentele contabile operaţiunile efectuate şi veniturile realizate, sustrăgându-se în acest mod de la plata obligaţiilor fiscale aferente.

Au fost identificate mărfuri în valoare totală de 173.500 lei şi 35.000 euro, a căror provenienţă legală nu a putut fi justificată, nefiind înregistrate în evidenţele contabile existente la punctele de lucru ale societăţilor verificate.

De asemenea, au mai fost constatate minusuri în gestiunea unei societăţi comerciale, care nu a declarat vânzarea mărfurilor de provenienţă China în sumă de aproximativ 30.000 USD, fiind prejudiciat bugetul de stat cu suma de peste 25.000 lei prin nedeclararea TVA-ului dedus şi a impozitului pe profit.

Mărfurile au fost indisponibilizate, continuându-se cercetările în vederea stabilirii legalităţii operaţiilor comerciale desfăşurate.

Totodată, s-a dispus suspendarea activităţii unei societăţi comerciale pe o perioadă de 3 luni, în condiţiile O.U.G. nr. 28/1999 republicată, întrucât operaţiunile comerciale desfăşurate nu se înregistrau prin casa de marcat fiscală şi a fost ridicată în vederea confiscării suma totală de 9.371 lei.

La acţiune au participat şi ofiţeri din cadrul Serviciilor de Investigare a Fraudelor din DGPMB, IPJ Ilfov şi IPJ Cluj, în cooperare cu specialişti din cadrul Gărzii Financiare Bucureşti şi Cluj, ANPC şi DSVSA.