Poliția Română a anunțat, marți, obținerea unei finanțări europene prin Programul Hercule III al Uniunii Europene – Technical Assistence 2020. Prin fondurile respective se va achiziționa un sistem de monitorizare a activităţilor ilicite legate de contrabanda cu ţigări la frontiera estică a Uniunii Europene.

Noul sistem va spori eficacitatea activităţilor de combatere a criminalităţii economice şi financiare care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene

Potrivit unui comunicat al Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), obiectivul general al proiectului IMS îl reprezintă sporirea eficacităţii activităţilor de combatere a criminalităţii economice şi financiare care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene şi securizarea frontierei externe, în special a frontierei estice, prin furnizarea de suport tehnic şi operaţional pentru unităţile naţionale de investigare.

„Proiectul IMS se află în faza de implementare şi se derulează pe o perioadă de 24 de luni (1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2022). În urma semnării contractului de finanţare, bugetul total alocat proiectului este de 845.000 de euro (fără TVA), dintre care 676.000 de euro (fără TVA) reprezintă finanţarea externă nerambursabilă (80%), iar 169.000 euro (fără TVA) constituie cofinanţarea naţională (20%)”, a precizat Poliţia Română.

Noile tehnologii vor contribui la combaterea fraudei și a corupției

Prin instalarea sistemului de monitorizare, se urmărește implementarea de noi tehnologii şi lucrul cu echipamente performante, prin achiziţionarea unui sistem mobil de comandă şi control pentru suport tehnic şi operaţional, flexibilitate şi răspuns rapid în combaterea contrabandei cu tutun la frontiera estică a Uniunii Europene, a precizat Poliția Română.

Noile tehnologii vor facilita prevenirea şi combaterea fraudei, a corupţiei şi a oricăror altor activităţi ilegale ce afectează interesele financiare ale Uniunii Europene; identificarea şi contracararea activităţilor reţelelor transfrontaliere de criminalitate organizată şi destructurarea grupărilor infracţionale specializate în contrabandă cu tutun şi produse din tutun; îmbunătăţirea prevenirii şi investigării fraudei şi a altor activităţi ilegale dincolo de nivelurile actuale, prin intensificarea cooperării transnaţionale şi multidisciplinare.

De asemenea, se are în vedere o mai bună supraveghere a fabricilor care produc tutun, a zonelor de supraveghere greu accesibile cu resurse umane, în scopul de a menţine sub control activităţile ilicite, în vederea prevenirii şi combaterii eficiente a contrabandei organizate cu astfel de produse, se precizează în comunicat.