Scumpirea treptată a energiei electrice periclitează companiile mari consumatoare de curent. Recent, Azomureş s-a închis din cauza majorării tarifelor la energie electrică, iar acum Alro Slatina îşi va închide porțile din același motiv.
Contextul actual va avea repercusiuni semnificative asupra economiei, căci închiderea Alro Slatina înseamnă disponibilizarea directă a peste 2.000 de angajați, plus alți 20.000 de muncitori ai firmelor cu care fosta uzină de aluminiu colaborează.
„Închiderea Alro periclitează investiții de 500.000.000 europlanificate pentru următorii cinci ani, inclusiv cele pentru producția de energie electrică, incluzând și energia fotovoltaică”, spune Cristel Ioţu, președinte Cartel ALFA, Filiala Olt.
Criza energiei electrice afectează constant viața oamenilor
În prezent, Alro Slatina cumpără energie electrică la un preț de opt ori mai mare comparativ cu tariful existent înainte de liberalizarea prețului. Astfel că, din cauza creșterii semnificative a prețului la energie electrică, Alro Slatina a anunțat public că nu-și mai poate desfășura activitate profesională, motiv pentru care a decis demararea procesului de închidere, transmite antena3.ro.
Miercuri, 22 decembrie, a fost oprită funcționarea primelor 40 de cuve de electroliză din cele 700 existente. Procesul va continua în viitorul apropiat, până când uzina de aluminiu va avea 60% din cuvele de electroliză închise. Redeschiderea acestora este imposibilă din cauza costurilor mari pe care le necesită.
„Uzina de aluminiu nu poate funcționa în condițiile achiziționării de pe piață a energiei la acest preț. Doar până la finele anului situația conduce la o pierdere importantă. În aceste condiții, conducerea societății a decis reducerea treptată a activității.
Astăzi au fost oprite primele 40 de cuve de electroliză care nu vor mai putea fi repornite datorită costurilor imense”, spune Marian Voicu Ioniţă, președinte executiv Sindicatul ,Aluministul’ ALRO Slatina.
Oamenii cer ajutor de urgență statului român: „Avem copii, avem familie”
În contextul critic actual, sindicaliștii cer intervenția de urgență a autorităților române pentru ca oamenii să nu rămână fără locuri de muncă la începutul anului nou.
„Avem copii, avem familie. Lucrez în Alro de 34 de ani. Ne este teamă la toţi, gândindu-te că mai ai câţiva ani până la pensie”, a spus un angajat.
„Închiderea capacităților ALRO înseamnă disponibilizarea directă a peste 2000 de salariați și a altor aproape 20.000 de salariați din firmele cu care fosta uzină de aluminiu colaborează. Alro a mai trecut prin momente dificile dar niciodată la fel de grave.
Reprezentanții CARTEL ALFA cer Guvernului să intervină pentru a nu se ajunge la o problemă socială majoră în Oltenia și amenință cu proteste”, spune Edi Popescu, președinte Sindicatul ,,Aluministul” Alro Slatina.