Criză fără precedent în ţara noastră. O mare companie din România ia măsuri extrem de dure. Îi dă afară masiv! Sute de oameni rămân pe drumuri.

Concedieri în masă la o firmă din România

Se pregătesc de ce e mai rău. O companie din România va da afară în masă. Este vorba despre cei de la TAROM care au pus deja în mişcare planul de restructurare, după ajutorul de salvare primit din partea Comisiei Europene.

Compania PWC face un amplu audit al companiei, iar în cadrul planului de restructurare vor fi dați afară aproape 700 de angajați. Mai mult, se vor reduce cheltuielile în aproape toate domeniile, conform unor surse din cadrul companiei.

Ajutor de la Comisia Europeană

Compania va primi un ajutor de la Comisia Europeană chiar în această lună. Este vorba despre un împrumut din Trezorerie, aprobat de către Comisia Europeană. Acesta ar fi trebuit să acopere necesarul de lichidități al companiei pentru perioada martie – august 2020.

Se va asigura funcționarea normală a acesteia până la elaborarea unui plan de restructurare în vederea notificării Comisiei Europene pentru obținerea unui ajutor de stat individual de restructurare.

Planul de restructurare a fost pre-notificat Comisiei Europene în data de 24 august 2020. Valoarea estimată a ajutorului de stat individual de restructurare fiind de aproximativ 190,8 mil euro. Acesta va susține implementarea măsurilor planului de restructurare, necesare pentru revenirea la sustenabilitate pe termen lung.

Proiectul de restructurare a personalului include patru etape estimate să se deruleze pe durata a circa 25 de săptămâni.

● a fost finalizată procedura de selecție a consultantului/auditorului cu privire la acordarea de consultanță și asistență în evaluarea și restructurarea personalului. Consultantul/auditorul face parte din Big Four. Big Four – cele mai mari patru rețele internaționale de servicii profesionale, oferind audit, asigurare, taxe, consultanță, actuariat, finanțare corporativă și servicii juridice.

Compania se ocupă de marea majoritatea auditărilor pentru companiile cotate la bursă și nu numai, dar și pentru multe companii private, creând un oligopol în auditarea companiilor mari;

● TAROM și-a propus să restructureze un număr de aproximativ 700 salariați, prin cele două măsuri/etape (plecări voluntare și procesul de restructurare personal);

● se estimează că restructurarea de personal se va termina la sfârșitul verii anului 2021.

Angajați

– în luna februarie 2021 – 1.492 salariați

– în luna iunie 2020 – 1.753 angajați

– istoric: anul 2000 – aproape 2.900 angajați

anul 2009 – 2.517 angajați

În luna decembrie 2020, ponderea cheltuielilor cu salariile de personal și contribuțiile aferente acestora, din totalul cheltuielilor companiei, a fost de aproximativ 8%, conform stiripesurse.ro.

La începutul lunii iunie 2020 în TAROM erau 192 posturi de conducere la un total de 1.753 de angajați, rezultând astfel o medie de 1 șef la 9 angajați (informație transmisă în spațiul public în anul 2020). La ora actuală, în organigrama companiei se regăsesc 130 de posturi de conducere ocupate, la un total de 1.492 angajați (1 șef la 11,5 angajați).

Totodată, prin “redesenarea” organigramei estimăm că vom ajunge la un număr de maximum 50 funcții de conducere, target-ul final fiind ca media să fie aceea de 1 șef la 16-20 angajați, practică des întâlnită într-o companie competitivă similară.

Programul de plecări voluntare

● a fost inițiat un program ce viza plecările voluntare, fiind depuse 198 de solicitări privind încetarea voluntară a raporturilor de muncă (14 solicitări au fost anulate). La ora actuală 131 de angajați au încetat deja raporturile de muncă, 53 de solicitări fiind în curs de procesare. Totalul angajaților TAROM ce vor pleca voluntar: 184.

Reduceri cheltuieli ale personalului

● măsura trimiterii în șomaj tehnic a unui număr de aproximativ 1.000 angajați, prin rotație;

● măsura reducerii activității, de la 5 zile lucrătoare pe săptămână la 4 zile, cu diminuarea corespunzătoare a salariilor. În luna decembrie 2020 au existat 1.236 angajați cărora le-a fost aplicată această măsură, rezultând o economie cu salariile de personal și contribuțiile aferente acestora în cuantum de 1.425.430 lei (doar în luna amintită);

● măsura renegocierii contractului în vigoare dintre TAROM și compania prestatoare de servicii transport rutier, referitor la transportul salariaților la / de la serviciu, pe cheltuiala companiei, condiție convenită între angajator și sindicatele organizate în TAROM, materializată prin Acordul Colectiv.

Prin renegocierea din noiembrie 2020, s-au obținut reduceri substanțiale ale costurilor (prin reducerea drastică a traseelor și a diversității curselor, renunțarea la stațiile intermediare și reducerea numărului autocarelor și microbuzelor alocate contractului. => economia realizată: aproximativ 100.000 Euro/an;

● s-au modificat furnizorii de servicii de training simulator (pentru piloți), fiind identificați alți furnizori de servicii, cu prețuri mai scăzute, iar prin acest lucru s-a redus tariful pentru ora de simulator cu 35 Euro => reducere totală estimată la aproximativ 40.000 Euro/an;

● s-a obținut o reducere de 25% a contractului de training teoretic anual recurent, prin renegociere. S-a modificat/îmbunătățit programul de training teoretic recurent (pentru piloți) => reducere estimată la aproximativ 24.500 Euro/an;

● s-a realizat o reducere de 70% a costurilor de pregătire EEST – Extended Emergency Safety Training pentru însoțitorii de bord (renegociere) => reducere estimată la aproximativ 35.000 Euro/an;

● se realizează o reducere de 60% a costurilor de pregătire recurentă a însoțitorilor de bord, prin scăderea numărului de zile de training de la 5 zile la 4 zile și trecerea în on-line a anumitor module de pregătire (pregătirea/trainingul fiind în conformitate cu legislația internațională/europeană în vigoare) => reducere estimată la aproximativ 24.000 Euro/an;

● pentru anul 2021, în cadrul Direcției Operațiuni Zbor s-a demarat o evaluare în vederea implementării dezvoltării unor soluțiilor software de training proprii și, implicit, a rezilierii contractelor cu furnizorii externi pentru aceste servicii și reducerii aferente a costurilor.

Rambursări/restituiri pasageri

– total sume restante 2020: 16 milioane Euro

– sume achitate până la finalul anului 2020: 12,6 milioane Euro

– total sume în curs de procesare: 3,4 milioane Euro

Măsuri generale reduceri cheltuieli

● s-a renunțat la o parte semnificativă din spațiile închiriate de la CNAB – Compania Națională Aeroporturi București, relocând personalul TAROM ce-și desfășura activitatea în aeroport către clădirea aflată în proprietatea TAROM. A rezultat o reducere a cheltuielilor în cuantum de 440.000 Euro/an;

● s-a inițiat procesul privind restructurarea personalului agențiilor externe, precum și închiderea agențiilor neperformante situate în Austria, Franța, Germania, Grecia, Israel, Italia, Olanda, Marea Britanie, Spania, Turcia și Ungaria. Procesul se va finaliza în luna mai 2021. Serviciile oferite de agențiile respective vor fi preluate de către structurile interne TAROM și în on-line.