Vești proaste pentru angajații uneia dintre cele mai mari bănci spaniole. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că BBVA ia în considerare concedierea unui număr de 3.000 de angajaţi în Spania sau aproximativ 10% din forţa sa de muncă de aici, pentru a se adapta la creşterea utilizării serviciilor bancare online.
De menționat este faptul că, reprezentanţii BBVA, una dintre cele mai mari bănci spaniole, nu au dorit să comenteze informaţia până la acest moment.
Totuș, directorul general Onur Genc le-a spus analiştilor încă de la începutul anului că banca ia în considerare un plan de reducere a costurilor în zonele unde se înregistrează creştere redusă, „inclusiv un program rapid de restructurare în Spania, în primul semestru din 2021”.
Decizia este luată în contextul în care băncile sunt sub presiune în Spania şi în alte ţări din Europa pentru a intra într-un proces de consolidare, în timp ce se confruntă cu majorarea creditelor neperformante, ca efect al pandemiei de coronavirus (COVID-19), şi cu ratele scăzute ale dobânzilor.
Profitul băncii s-a redus semnificativ în 2020
Pandemia de coronavirus și-a pus amprenta asupra veniturilor încasate de bănci. Mai exact, potrivi Reuters, profitul net al BBVA în Spania a scăzut cu 48% în trimestrul patru din 2020, faţă de perioada similară din 2019.
Un purtător de cuvânt al Comisiones Obreras, cel mai mare sindicat din cadrul BBVA, a anunţat miercuri că încă nu au început negocieri sau întâlniri cu reprezentanţii băncii privind potenţialele concedieri.
În ceea ce privește numărul total al angajaților, se pare că BBVA are aproximativ 29.300 de angajaţi în Spania, din cei aproape 123.000 pe plan global.
BBVA nu este singura care a luat o astfel de decizie. Şi alte bănci spaniole au anunţat concedieri. Principalul competitor al BBVA în Spania – Santander – a informat în 2020 că va concedia aproape 3.600 de angajaţi şi va renunţa la 30% din sucursalele sale spaniole.
Totodată, la finalul lunii noiembrie, creditorii spanioli BBVA şi Banco Sabadell au anunţat că au oprit negocierile de fuziune, deoarece nu au reuşit să ajungă la un acord privind condiţiile financiare ale potenţialei tranzacţii. Oprirea negocierilor ar urma să pună mai multă presiune pe Sabadell, care este văzută ca veriga slabă a potenţialei tranzacţii.
De menționat este faptul că, în luna noiembrie a anului trecut, cele două bănci au anunţat începerea negocierilor, menite să ducă la crearea celui de-al doilea grup bancar spaniol, cu active de aproape 600 de miliarde de euro.
Totuși, după două zile, directorul general al BBVA, Onur Genc, a afirmat că nu se grăbeşte şi banca va analiza toate implicaţiile cu mare atenţie, existând şi alte opţiuni.