Îi dă afară pe capete! Nu vor mai avea loc de muncă din 21 mai
Poliția Locală Focșani ar putea fi desființată în urma unui proiect publicat pe site-ul oficial al primăriei. Această propunere de proiect vine din partea liberalei Alina Drumea care spune că este vorba despre o reorganizare.
Proiectul a luat naștere după ce consilierii locali PNL Focșani au precizat că au primit numeroase sesizări din partea cetățenilor cu privire la Poliția Locală.
„Cetăţenii municipiului Focşani ne-au atras atenţia în mod repetat asupra competenţelor Poliţiei Locale. După multe reclamaţii, discuţii şi consultări cu focşănenii, am constatat că îşi doresc reorganizarea acestui serviciu al primăriei în acord cu nevoile reale ale oraşului. Alături de colegii consilieri locali liberali, am depus o iniţiativă de proiect conform legii, am cerut ca acest proiect să fie transparent pe site-ul primăriei, unde va putea fi consultat şi dezbătut public timp de 30 de zile”, spune Alina Drumea.
Cine sunt cei care vor fi dați afară
Potrivit proiectului, cei care își vor pierde locul de muncă din 21 mai sunt cei cu salariile cele mai mari, respectiv: poliţist local grad superior, poliţist local grad principal, poliţist local asistent.
Amintim că Poliția Locală ese condusă de Dorian Alecsandrescu, ginerele actualei soții a primarului municipiului Focșani, Cristi Misăilă. Dorian Alecsandrescu a fost consilier local PSD și director la o altă societate a primăriei numită SC Parking. Salariul acestuia este de 14.720 de lei brut, la care se adaugă norma de hrană în valoare de 32 de lei.
În ceea ce privește adjunctul Poliției Locale, acesta câștigă 12.650 de lei brut iar norma de hrană este aceeași. Restul polițiștilor locali au salarii care se încadrează între 5.000 și 8.700 de lei pe lună, în funcție de grad și de studii. Pe lângă salariu, ei mai primesc un spor de noapte, în valoare de 25%, la care se mai adaugă și norma de hrană.
Cu privire la desființarea Poliției Locale, acest lucru este cunoscut de ceva timp, mai ales că s-a vorbit pe acest subiect la nivel național.
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) spune că mai toate atribuţiile poliţiei locale le dublează pe cele ale poliţiei naţionale, care sunt prevăzute în art. 26 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române şi consideră Poliţia Locală „armata personală a primarului”, care între timp a fost împrumutată şi ministrului de Interne, în contextul pandemiei de coronavirus.