Pe lângă concedierile pe bandă rulantă, ministrul anunță și organizarea concursurilor pentru posturi. Deşi deciziile luate ar încălca mai multe legi, Ştefan susţine reglările de conturi din minister, au precizat surse din instituţie pentru „Adevărul”.
Decizia ministrului vizează aproape 400 de funcţionari din Ministerul Dezvoltării, instituţie care are un număr total de 1.020 de posturi. Aceștia au primit notificări privind demiterea sau obligativitatea susţinerii unui concurs în cazul în care vor să rămână angajaţi.
Toate deciziile de demitere sau chemare la concurs au fost redactate duminică după-amiază, în minister lucrându-se până la zece noaptea, potrivit sursei citate, apoi trimise funcţionarilor.
Mai exact, unele persoane s-au trezit cu preaviz de concediere în 30 de zile pentru că nu mai exista postul lor, iar alţii că trebuie să dea examen, pentru că organigrama a fost redusă. Pentru cei care nu acceptă plecarea acasă, concursul a fost stabilit deja pentru vinerea aceasta, deşi în funcţie de fiecare post, acestea ar trebui organizate în 15 sau 30 de zile.
Cine stă în spatele deciziei
În spatele decizie privind reorganizarea ministerului, astfel încât să fie demişi cei consideraţi oameni ai PSD sau funcţionari neagreaţi de actuala conducere, sunt ministrul Ion Ştefan şi Marius Mihai Vasiliu, secretar general-adjunct. De altfel, ultimul e considerat eminenţa cenuşie din spatele desenării noii organigrame a ministerului, au precizat surse din instituţie pentru „Adevărul”.
Amploarea demersului dirijat de cei miniștri i-a luat prin surprindere şi pe funcţionarii din instituţie, obişnuiţi cu reglările de conturi din minister şi cu demiteri care aveau loc mai ales la nivelul funcţiilor de conducere odată cu schimbările de miniştri şi guvernări.
„Sunt funcţionari de 15-20 de ani în minister, adică oameni care au trecut prin multe, care spun că nu au mai văzut o acţiune de genul ăsta. Fac praf ministerul în momentul de faţă. Nimeni nu mai lucrează, cu excepţia celor de la Resurse Umane, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla. Surprinzător e că merg pe varianta demiterilor, deşi ştiu că încalcă multe legi”, au declarat surse din minister pentru „Adevărul”.
De altfel, juriştii din minister, la care s-au adăugat şi funcţionari la alte direcţii, au depus la Curtea de Apel Bucureşti cerere de suspendare a Hotărârii de Guvern 358 din 2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltării, pe care s-a bazat Ion Ştefan când a decis demiterile şi concursurile. Argumentele funcţionarilor sunt numeroase. În primul rând, sunt încălcate cel puţin două articole din legea privind starea de alertă, adică unul care spune că în perioada aceasta nu se organizează concursuri, iar al doilea că trebuie evitate pe cât de mult posibil concedierile.
De asemenea, nu sunt respectate prevederile din Codul administrativ referitoare la concurs şi termene. În mod normal trebuie să existe un termen de 15 sau 30 de zile între perioada de anunţare a concursului şi organizarea lui, în prealabil fiind anunţată Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Surse politice susţin pentru „Adevărul” că Ştefan a afirmat în instituţie că nu există probleme privind organizarea lui, deoarece se numeşte examen, nu concurs. Ceea ce e fals, din moment ce există o competiţie pe un număr limitat de posturi, iar urmarea este că unii vor pleca acasă.