Vești proaste pentru mii de angajați. Aceștia riscă să rămână fără locuri de muncă, după ce un set de concedieri va avea loc în perioada următoare. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar şi ministrul Economiei, Florin Spătaru, au dat detalii în acest sens.
Criza economică și criza sanitară sunt doar începutul. Ce este mai rău abia urmează, iar mii de români vor fi afectați. Potrivit ultimelor informații, un val de concedieri va lovi întreaga țară, iar primii vizați sunt angajaţii Complexului Energetic Oltenia şi cei de la Tarom.
Un anunț în acest sens a venit de la ministrul Economiei. Acesta anunță o criză de materii prime care ar putea trimite în șomaj sau chiar ar putea lăsa angajații din firmele private fără locuri de muncă.
La rândul său, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunţat o măsură similară. Mai exact, potrivit acestuia, în cursul acestei săptămâni vor avea loc discuții cu Comisia Europeană planul de restructurare al TAROM. El a mai adăugat că în urma acestora, cel mai probabil, vor fi nevoiți să plece în jur de 300 de angajaţi până la finalul acestui an.
Concedieri pe bandă rulantă în România
Nici la Complexul Energetic Oltenia situația nu arată prea bine. Cel mai mare producător de energie pe cărbune din România are un plan de restructurare aprobat deja. Conform acestuia, personalul va fi redus de la aproape 11.000 de salariaţi câți există la momentul actual, la 4.600 la sfârşitul anului 2026.
De asemenea, planul aprobat deja mai prevede ca 2.000 de angajați să fie deja concediați până la finalul acestui an. Aceași situație o regăsim și la Romsilva, unde aproximativ 400 de angajaţi au fost deja puși pe liber.
Experții spun că și în mediul privat ar putea exista măsuri similare, iar anunțul ministrului Economiei privind criza prelungită a materiilor prime ar putea fi un factor.
Mediul privat ar putea fi afectat și el
Problemele există deja, în condițiile în care multe firme de construcții care depind de aceste materiale, nu mai pot avea acces la ele. Menționm faptul că pentru România, producţia industrială este un domeniu cheie.
În primele luni ale acestui an, aceasta aceasta a crescut cu doar 0,5%. O reacție în acest sens a venit și de la Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni. El susține că există nenumărate amenințări generate de războiul din Ucraina în acest domeniu.
„Industria se confruntă cu multiple ameninţări: prima este preţul materiilor prime şi materialelor, energie electrică şi gaz. Industria foloseşte destul de mult aceste resurse energetice. La războiul cu Ucraina s-au adăugat creşteri masive de costuri la metale. De la 1.000 de euro la 2.000 de euro pe tonă”, a spus el.