Două controverse legate de Rusia și Africa de Sud se află acum în prim-planul atenției Occidentului. Este vorba mai întâi de acuzațiile aduse de SUA, conform cărora regimul sud-african ar fi transferat arme în Rusia.
Apoi este vorba de invitația adresată președintelui Vladimir Putin de a participa la un summit programat să aibă loc în august, în ciuda mandatului internațional de arestare pe numele său. Africa de Sud a adoptat o poziţie neutră de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Guvernul de la Pretoria a refuzat să se alăture apelurilor occidentale de a condamna Moscova, în februarie, Africa de Sud efectuând exerciţii navale comune cu Rusia şi China în apropierea coastei sud-africane a Oceanului Indian, stârnind reacţii dure ale americanilor.
Africa de Sud încearcă să-și mențină relațiile cu Rusia, dar și relația economică cu SUA, echilibristică greu de făcut. Africa de Sud l-a invitat pe președintele Vladimir Putin să participe la summitul BRICS din august. Pe numele lui Putin, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru acuzații legate de războiul Rusiei și, în calitate de membru al CPI, Africa de Sud ar trebui să-l aresteze dacă va fi prezent.
Imunitate diplomatică participanților
Dar autoritățile din această țară au anunțat că vor oferi imunitate diplomatică participanților la două întâlniri ale oficialilor din grupul BRICS, o practică despre care guvernul a spus că este una „standard”. Oficialii țării gazdă precizează că „aceste imunități nu anulează niciun mandat”. Deputații din Congresul Național African (ANC), aflat la guvernare, au propus o lege care să anuleze obligația regimului de la Pretoria de a aresta liderii căutați de CPI. Între timp, Alianța Democrată (DA), de opoziție, plănuiește acțiuni legale pentru a forța autoritățile să-l aresteze pe Putin.
Arme pentru Rusia? Pretoria neagă
Fostul președinte Thabo Mbeki a declarat unui post de radio local că se așteaptă ca summitul să fie relocat: „Din cauza obligațiilor noastre legale, trebuie să-l arestăm pe președintele Putin, dar nu putem face asta”.
Apoi mai sunt acuzațiile explozive ale ambasadorului american Reuben Brigety, că Africa de Sud a transportat, în secret, arme, în Rusia.
Oficialii sud-africani au negat acuzațiile, dar președintele Cyril Ramaphosa a numit un judecător să le investigheze. Pretoria ar fi încărcat arme pe Lady R, o navă rusă sancționată de Trezoreria americană sub suspiciunea de a importa și exporta echipamente militare. Guy Martin, un jurnalist sud-african specializat în probleme de apărare, nu crede în acuzațiile americanilor. Potrivit acestuia, armata sud-africană nu are nimic de oferit rușilor în materie de echipamente. Președinția a anunțat deja că va fi deschisă o anchetă independentă pentru a afla dacă armele au fost într-adevăr livrate.
Pretoria s-a apropiat de Moscova și de Beijing începând cu 2008
Pretoria s-a apropiat de Moscova și de Beijing în urma crizei financiare din 2008, a alegerii lui Jacob Zuma, în 2009, și a invitației Africii de Sud de a se alătura BRICS în 2010. Un acord de parteneriat strategic semnat în 2013 a făcut din Moscova cel mai apropiat partener al Pretoriei. Un proiect controversat, de multimiliardare de dolari, pe care Zuma l-a semnat cu Rusia nu a demarat niciodată. Atât Rusia cât și Africa de Sud critică frecvent ipocrizia Occidentului și a instituțiilor internaționale, aducând ca exemplu decizia CPI de a formula acuzații de crime de război pentru invadarea Ucrainei, nu însă și pentru invazia Irakului.