Afacerea care l-a falimentat pe Irinel Columbeanu

Fabrica de materiale de construcții din județul Gorj, care a fost în centrul falimentului omului de afaceri Irinel Columbeanu și care a ajuns să fie îngropată în datorii, a fost recent vândută de către lichidatorul judiciar. Noul investitor are planuri mari pentru locație, dorind să o transforme într-o fabrică de mobilă.

Potrivit declarațiilor primarului orașului Târgu Cărbunești, Dănuț Birău, fabrica va fi transformată pentru a produce componente de mobilier pentru renumitul brand IKEA. Investitorul a achiziționat terenuri și clădiri de la lichidator și a obținut deja un certificat de urbanism pentru a demara proiectul.

Producția la noua fabrică de mobilă este programată să înceapă în aproximativ un an și jumătate, după mai multe investiții în infrastructură. Se estimează că vor fi create aproximativ 150 de locuri de muncă în cadrul fabricii.

Totuși, vânzarea activelor nu va acoperi toate datoriile existente, inclusiv cele către Primăria Târgu Cărbunești, care se ridică la suma de 600.000 de euro. Primarul Birău s-a declarat sceptic că toate aceste datorii vor fi recuperate, deoarece banii obținuți din vânzare trebuie mai întâi să acopere alte creanțe, cum ar fi cele către stat și ANAF.

„În urma vânzării activelor, banii obținuți vor fi folosiți pentru achitarea datoriilor. Din păcate, la primărie nu au ajuns mulți bani, pentru că prima dată trebuie să își recupereze banii statul și ANAF-ul. Avem o datorie de recuperat de peste 600.000 de lei. Suntem înscriși la masa credulă”, a spus edilul, potrivit Adevărul.

Fabrica a fost deschisă de omul de afaceri în 2006

Fabrica inițială a fost deschisă de Irinel Columbeanu în anul 2006, în Târgu Cărbunești, alegând zona Gorjului datorită legăturilor familiale. Columbeanu promova un ciment inovator, numit „columbeanit”, susținând că poate fi folosit și la temperaturi foarte scăzute, de -30 de grade Celsius.

Pe parcursul evoluției fabricii, au avut loc diverse schimbări în conducere, iar societatea a acumulat împrumuturi semnificative și a fost afectată de criza economică din 2008, ceea ce a dus la acumularea de datorii și, în cele din urmă, la faliment.

Mai mult, în trecut, Columbeanu angajase în conducerea fabricii din Gorj persoane care ulterior au fost acuzate de conflicte de interese. Otilia Maria Semenciuc, administrator, și Clement Mocanu, project manager, au fost demiși de către Columbeanu, având în vedere că aceștia erau acționari la o altă firmă și aveau o relație personală de concubinaj.