O planșă de inspirație este o modalitate simplă de a te ajuta să pui cap la cap ideile. Poți începe prin a căuta inspirație online sau în reviste, doar pentru a-ți face o idee despre ceea ce vrei să obții.

Apoi, combină imaginile, culorile, texturile și articolele preferate, și urmează aceste sfaturi pentru a-ți crea noul stil, așa cum sugerează IKEA pentru 2024.

Inspirația de design bazată pe stilul de viață, ideea de la care pleacă primul ghid de stil IKEA

Inspirația de design bazată pe stilul de viață este ideea de la care pleacă primul ghid de stil IKEA pentru 2024.

În prefață, managerul IKEA pentru mobilier pentru case de țară și design de vânzare cu amănuntul, Seana Strawn, recomandă să nu mai urmărim tendințe anul acesta ci încercați să „creați case mai frumoase, bazate pe experiențe din viața reală”.

Ghidul recomandă patru stiluri de design interior

Ghidul are scopul de a arăta modul în care „designul și viața de zi cu zi sunt împletite”, scrie ea.

Prezintă profiluri pentru patru stiluri de design interior: minimalism cald, rădăcini suedeze, stil jucăuș modern și folclor scandinav. Iată prin ce se caracterizează cele patru stiluri, potrivit Realsimple.

angajati IKEA
Interiorul unui magazin al gigantului suedez / SURSA FOTO: IKEA

Minimalism cald

Minimalismul cald este așa cum sună. Este un tip de design care se bazează pe interesul pentru spațiile raționalizate, fără dezordine, dar cu note calde de personalitate în amestec, contracarând senzația de rece. Paleta de culori pentru acest stil de design este definită de nuanțe calde și luminoase, cum ar fi roz, roșu și tonurile aurii asociate cu albastrul pământesc.

Lemnul în culori calde și texturile gri joacă, de asemenea, un rol în crearea unui mediu reconfortant, în timp ce mobilierul de depozitare ține dezordinea departe de ochi și de minte.

Rădăcini suedeze

Contrastând cu tonul stins al minimalismului cald, stilul Rădăcini suedeze se referă la un design îndrăzneț și mai puternic.

Acest stil de design prezintă lemnul auriu, în contrast cu culori primare mai strălucitoare și accente moderne de design geometric. De asemenea, se vrea compatibil cu locuința, interior-exterior, ghidul de stil subliniind importanța creșterii luminii naturale și a îmbogățirii spațiilor cu plante și materiale naturale.

Stil jucăuș modern

Stilul modern de design ludic este cel mai îndrăzneț. Prețuiește experimentarea, cu rafale strălucitoare de culoare, textură în culori jucăușe și modele dramatice.

Oricât de distractiv și jucăuș este acest stil de design, nu abandonează anumite reguli. Este potrivit pentru oricine iubește să colecteze obiecte unice, creând, în același timp, un spațiu armonios și bine organizat.

Folclor scandinav

Cuvintele-cheie pentru acest stil de design sunt ”confortabil, natural, pământesc și rustic”.

Practic, este ca energia toamnei înfășurată într-o estetică de design potrivită pe tot parcursul anului. După cum se precizează în Ghidul de stil IKEA, stilul ”Folclor scandinav” este inspirat de viața rurală din Suedia. E vorba de începutul secolului al XX-lea, axată în special pe mobilier simplu, rustic, materiale naturale și tonuri pământii.