Cutremur total la Moscova. Se cer 20 de ani de închisoare pentru un cunoscut miliardar, iar procurorii ruși lansează acuzații extrem de grave la adresa acestuia, dar și la adresa altor câteva persoane implicate.
Este vorba despre miliardarul Dmitri Mihalchenk, care este implicat într-un proces de delapidare legat de construirea unei reședințe oficiale pentru președintele Vladimir Putin, relatează Kommersant.
Totodată, în același proces, procurorii de la Moscova mai cer și 18 ani de închisoare pentru Andrei Kaminov, fost director al unei companii de stat din cadrul Serviciului de Protecție al Rusiei (FSO). Procesul a avut loc marți, iar în cadrul acestuia, magistrații cer ca ambii să își ispășească pedepsele în colonii penale cu regim de detenție strict.
Procurorii de la Moscova cer 20 de ani de închisoare
Menționăm faptul că problemele pentru miliardar au început după ce rechizitoriul întocmit de aceștia afirmă că FSO a semnat un contract în valoare de 5,7 miliarde de ruble cu una dintre firmele lui Mihalcenko pentru construirea unei reședințe pentru Putin în Novo-Ogaryovo, care este o moșie la vest de Moscova și care se află în proprietatea președinției Rusie.
În ceea ce privește prevederile contractului, acordat în 2014, acesta menționa construirea unei case de recepție, a unui hotel cu sală de sport, dar și a unui birou al comandantului SFO însărcinat cu protejarea lui Putin, un garaj, un hangar pentru depozitarea echipamentelor, un punct de control și o cameră de cazane.
Deși cei doi inculpați au primit avansul de 2,6 miliarde de ruble, procurorii susțin că aceștia au amânat lucrările în mod repetat. Totodată, aceștia s-au folosit de mai multe firme pe care le-au subcontractat, iar ulterior au încasat și utilizat fondurile „la propria lor discreție.”
Condamnări pe bandă rulantă la Moscova
Menționăm faptul că procesul nu este unul vechi. În 2020, doi dintre directorii companiilor au fost deja condamnați la. închisoare într-un proces separat. Aceștia au primit cinci și șase ani de închisoare într-o colonie penală cu regim strict, iar ulterior, alți doi oameni de afaceri au fost condamnați ulterior la 4 și 3 ani de detenție.
La rândul său, fostul șef adjunct al departamentului de construcții, inginerie și asistență tehnică din cadrul FSO, locotenent-colonelul Alexei Golohvostov, a fost și el condamnat pentru luare de mită în valoare de 20,7 milioane de ruble.
Acuzațiile procurorilor nu se opresc însă aici. Aceștia mai susțin că în schimbul sumelor de bani primite, acesta ar fi ignorat furturi și greșeli în timpul construcției reședinței, fiind ulterior condamnat în data de 27 mai a acestui an la 11 ani, de asemenea, tot într-o colonie cu regim strict.