Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a reacționat imediat după ce directorul companiei Unifarm, Adrian Ionel, a fost pus sub control judiciar de DNA pentru că ar fi cerut mită 760.000 de euro pentru achiziția unor măști neconforme.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că-l va demite pe Adrian Ionel, acuzat de mită, dacă UNIFARM nu-l înlocuiește din funcție. De altfel, el a solicitat întrunirea de urgență a Consiliului de Administrație al Unifarm, după ce directorul companiei a fost pus sub control judiciar de DNA.
„Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a solicitat întrunirea de urgență a Consiliului de Administrație în vederea luării deciziilor care se impun în cazul directorului general al SC Unifarm SA, Adrian Ionel, în urma comunicatului Direcției Naționale Anticorupție”, a anunțat Ministerul Sănătății.
Adrian Ionel este suspectat că a cerut 760 de mii de euro pentru atribuirea unui contract pentru echipamente de protecție împotriva coronavirusului.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 23 iunie 2020, pentru IONEL EUGEN ADRIAN, director general al Companiei Naționale Unifarm SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
La jumătatea lunii mai, Ministerul Educației a anulat o licitație de achiziție de măști, după ce Unifarm, companie controlată de statul român, nu a fost capabilă să ofere numărul necesar de măști de protecție, informează DNA.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În calitate de director general al C.N. Unifarm SA, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale). Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.
Sursă foto: INQUAM Photos/Octav Ganea