Cu poziții legat de subiect au ieșit formațiunile Continuăm Schimbarea, Bulgaria Democrată, iar GERB și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți au folosit de asemenea oportunitatea pentru o demonstrație „euro-atlantică”. Prin intermediul rețelelor de socializare, politicienii au cerut acțiuni autorităților bulgare: Continuăm Schimbarea a anunțat o interpelare a ministrului bulgar de externe în Parlament, GERB și Bulgaria Democrată au cerut convocarea ambasadorului rus Mitrofanova la MAE bugar, iar Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți a anunțat că vor insista asupra unei poziții europene comune în acest caz.
Îl va proteja guvernul interimar pe jurnalistul Hristo Grozev, dat în urmărire în Rusia? (KAPITAL)
Separat, Asociația Jurnaliștilor Europeni – Bulgaria a cerut autorităților bulgare să reacționeze imediat la știrea că jurnalistul și directorul executiv al rețelei independente de investigații Bellingcat este căutat de Moscova pentru încălcări pedepsite de Codul Penal rus – fără a anunța clar despre ce anume este vorba, scrie jurnalista Ani Kodjaivanova în paginile publicației bulgare Kapital.
Presiunea pare să fi dat un oarecare rezultat, având în vedere că atât Președinția de la Sofia, cât și Guvernul Bulgariei nu au avut vreo reacție în cursul zilei de luni. Spre seară, postul de televiziune NOVA a anunțat că Ministerul Afacerilor Externe o va convoca pe ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, și a citat informații din cadrul instituției. La întâlnire, conform informațiilor presei, alături de căutarea federală anunțată a jurnalistului de investigație bulgar, ar urma să se discute și interzicerea învățării limbii bulgare în regiunile ocupate ale Ucrainei de către Federația Rusă, precum și despre eliminerea portretelor unor personaje istorice bulgare.
Pozițiile partidelor
Continuăm Schimbarea va solicita o interpelare a ministrului interimar de externe în Parlament din cauza informațiilor că Rusia îl caută pe jurnalistul bulgar Hristo Grozev, a scris în cursul zilei pe Facebook, Daniel Laurer, din partidul lui Kiril Petkov și Asen Vasilev. Concomitent, Bojidar Bojanov de la Bulgaria Democrată a întrebat Ministerul bulgar de Externe dacă o va convoca pe ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, pentru o explicație în acest caz. „Cu siguranță, Kremlinul nu-l place pe Grozev după numeroasele dezvăluiri despre operațiunile agenților serviciilor ruse în Europa, dar la o astfel de acțiune trebuie reacţionat tranşant”, a scris Bojanov pe rețelele de socializare referitor la întrebare.
Ulterior, și GERB a cerut Ministerului de Externe să o cheme pe Mitrofanova. „Insistăm ca autoritățile bulgare să reacționeze dur la tentativa de intimidare a lui Hristo Grozev! Bulgaria nu trebuie să treacă impasibilă peste cazul lui Hristo Grozev! Prin deputații săi, GERB va informa PPE și partenerii noștri europeni și vom prezenta situația tuturor instituțiilor europene”, a scris pe Facebook partidul, a cărui guvernare de aproape 12 ani a fost marcată de presiunea, subordonarea și controlul presei, iar în această perioadă Bulgaria a avut cele mai proaste evaluări legate de libertatea presei și a coborât pe rușinosul loc 112 în lume în clasamentul Reporteri Fără Frontiere.
Euroatlantismul și respectul pentru jurnalismul echidistant sunt demonstrate și de Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, în rândurile căreia se află deputatul Delian Peevski. Imperiul său „media” s-a ocupat în principal de propaganda pro-guvernamentală și pro-partid și de defăimarea oponenților politici și de afaceri și a fost un fenomen emblematic în peisajul media din ultimul deceniu. „Statul bulgar trebuie să-și protejeze categoric cetățenii și insistă să clarifice cazul jurnalistului Hristo Grozev. Ministrul bulgar de externe trebuie să reacționeze imediat. Protecția libertăților fundamentale și a drepturilor civile, dreptul la apărarea unei poziții jurnalistice obiective sunt printre principalele priorități ale Mișcării și noi nu vom înceta să cerem instituțiilor statului să fie active. Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, ca parte a familiei liberale europene, va insista asupra unei poziții europene comune în acest caz”, a scris președintele Mișcării, Mustafa Karadai, pe profilul său de Facebook.
În poziţia sa, Asociaţia Jurnaliştilor Europeni – Bulgaria a cerut nu numai Ministerului Afacerilor Externe al Bulgariei să caute informaţii şi să protesteze împotriva acestor acţiuni în faţa ambasadorului rus, ci şi ca „Parchetul bulgar să prezinte imediat informații actuale cu privire la desfășurarea tuturor investigațiilor legat de dezvăluirile Bellingcat, și anume acțiunile agenților GRU pe teritoriul bulgar, tentativa de omor a omului de afaceri Emilian Gebrev, a fiului acestuia și a unui angajat al companiei lui Gebrev în 2015”, se arată în anunțul organizației. În șapte ani, ancheta în caz a fost oprită de două ori și nu s-a ajuns nicăieri.
Informații despre acest caz
Luni, Ministerul de Interne al Rusiei a anunțat că îl caută pe jurnalistul de investigație Hristo Grozev de la rețeaua independentă de jurnalism de investigație Bellingcat în legătură cu încălcări ale legii ce se pedepsesc conform Codului Penal al Rusiei. Natura lor exactă nu este clară. Potrivit unor publicații rusești, împotriva lui Grozev are loc un proces pentru publicarea de „informații false despre armata rusă”. Este posibil să fie vorba de legea adoptată în Rusia după începerea războiului în Ucraina, conform căreia publicarea de conținut media despre armată din alte surse decât instituțiile oficiale este urmărită prin lege, cu pedepse de la amendă la închisoare.
În vară, rețeaua a publicat o anchetă în care, prin fotografii și urmărirea telefoanelor furate, au fost dezvăluite în primăvară identitățile soldaților ruși implicați în uciderile de civili din orașul ucrainean Bucha.
Pe Twitter, Hristo Grozev spune că nu știe care sunt acuzațiile Moscovei împotriva lui și nu poate comenta, dar notează că autoritățile ruse lucrează împotriva rețelei de ani de zile. Site-ul Bellingcat a fost declarat agent străin în Rusia din octombrie 2021, iar în acea vară, Procuratura Generală a Rusiei a anunțat că activitățile sale nu sunt binevenite în Rusia.
Totodată, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că Grozev a fost implicat în încercările serviciilor secrete militare ucrainene de a recruta piloți militari ruși și de a-i convinge să predea avioanele Ucrainei pentru o recompensă, amintește site-ul rusesc independent de știri Meduza. Grozev însuși a negat atunci implicarea în operațiune și a spus că echipa Bellingcat filmează o investigație asupra modului în care FSB-ul rus și agențiile de informații ucrainene încearcă să se păcălească reciproc.
Cine sunt Hristo Grozev și Bellingcat
Hristo Grozev s-a născut la Plovdiv în 1969, a absolvit jurnalism și drept.În Bulgaria, numele său a dobândit popularitate în 2011, în urma controversatei schimbări de acționariat a grupului de presă care publică ziarele „24 Chasa” și „Trud”, după retragerea editorilor germani de la Vatz. Grozev a fost unul dintre investitori, prin compania sa BG Privatinvest. La început, el a fost partener în grupul media împreună cu proprietarul majoritar de la Sopharma, Ognyan Donev și Lyubomir Pavlov. Ulterior, acesta nu și-a dus la îndeplinire angajamentul de a investi capital în companie, iar între el și ceilalți acționari a început un conflict. În urma plângerii depuse de acesta, Procuratura a demarat o acțiune penală împotriva lui Donev și Pavlov, care s-a încheiat cu retragerea acestora din fostul grup de presă și acesta a încetat să mai publice texte critice la adresa guvernelor GERB și Mișcării pentru Drepturi și Libertăți.
În 2015, Hristo Grozev a intrat în echipa Bellingcat – potrivit acestuia, atenția asupra sa a fost atrasă de ancheta rețelei asupra avionului Malaysian Airlines Boeing 777 care s-a prăbușit deasupra Ucrainei în vara anului 2014, unde a reușit să demonstreze că a fost doborât de către forțele armate ale Rusiei. În același timp, Grozev își dezvoltă propriul blog și publică informații legate de războiul din Donbas și în paralel lucrează la Laboratorul de analiză și management al riscului al lui Ivan Kostov, unde scrie pe tema războiului informațional din Rusia și Ucraina.
În anii următori, Bellingcat a dobândit notorietate internațională prin seria sa de investigații asupra operațiunilor secrete ale spionajului rusesc. Printre acestea s-au numărat otrăvirile traficantului bulgar de arme Emilian Gebrev, a fostului agent dublu Serghei Skripal și a criticului Kremlinului Alexei Navalnîi. Echipa publicației a primit numeroase premii pentru jurnalism, inclusiv două premii Emmy. Documentarul despre otrăvirea lui Navalnîi, în care au fost identificați autorii fizici ai asasinatului, precum și faptul că a dovedit că acesta a fost efectuat la ordinele Kremlinului, a fost realizat cu participarea foarte activă a lui Hristo Grozev.
De la începutul acestui an, Grozev este directorul executiv și președinte al Consiliului de Administrație al site-ului de investigații din Țările de Jos. El l-a înlocuit în funcție pe jurnalistul britanic Eliot Higgins, care a fondat site-ul și acum este directorul de creație al acestuia. Luni, Higgins l-a felicitat pe Grozev „pentru că a primit cel mai mare premiu jurnalistic rusesc”.