Un tribunal din Moscova a emis un ordin prin care se cere arestarea jurnalistului bulgar de investigaţii Hristo Grozev, ale cărui reportaje pentru reţeaua Bellingcat au făcut dezăvluiri stânjenitoare despre liderii Rusiei.
Jurnalistul bulgar Hristo Grozev este căutat de justiția din Rusia, după ce un tribunal moscovit a emis un ordin de arestare a acestuia. Hristo Grozev a investigat otrăvirea principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi doborârea avionului de pasageri MH17 deasupra estului Ucrainei în 2014.
Grozev, care este principalul jurnalist specializat pe Rusia în cadrul Bellingcat, a relatat, de asemenea, despre războiul împotriva Ucrainei.
Ordinul de vineri a fost emis la trei săptămâni după arestarea jurnalistului american Evan Gershkovich sub acuzaţia de spionaj, relatează Reuters.
Hristo Grozev: Să ne otrăvească în absență!
Potrivit agenţiei RIA, motivul invocat pentru mandatul de arestare estre că jurnalistul Hristo Grozev ar fi trecut ilegal frontiera rusă. RIA citează o sursă din cadrul forţelor de ordine care a declarat că Grozev a fost acuzat că a facilitat evadarea lui Roman Dobrohotov, editorul unei publicaţii online ruse, care a părăsit Rusia în 2021.
Dobrohotov lucrează pentru The Insider, care a cooperat cu Bellingcat în cadrul unor proiecte ruseşti.
După ordinul judecătoresc, Grozev a scris pe Twitter: „După cum a spus Dobrohotov, de ce nu ne otrăvesc în absenţă şi să terminăm odată cu asta?”
Grozev păstrează ascuns locul unde se află din motive de securitate. În decembrie 2022, Ministerul de Interne al Rusiei l-a pus pe o listă de persoane căutate, ceea ce a provocat un protest din partea Bulgariei.
Potrivit Interfax, Ministerul rus al Justiţiei l-a adăugat vineri pe Grozev şi pe lista sa de agenţi străini, acuzându-l că distribuie „informaţii neverificate despre deciziile luate de autorităţile publice”.
Jurnalistul bulgar s-ar afla la Viena. El este sigur că vor exista tentative de asasinat la adresa sa
Hristo Grozev, jurnalistul site-ului de investigaţii Bellingcat care a dezvăluit numele agenţilor Serviciului Federal de Securitate al Rusiei implicaţi în tentativa de otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi, trăieşte la Viena, sub protecţia poliţiei austriece.
Acesta se află sub protecție după ce reprezentanţi ai forţelor de ordine din capitala austriacă şi foşti agenţi de informaţii ruşi l-au avertizat că viaţa îi este în pericol din cauza anchetelor sale.
„Frica este o emoţie subiectivă, aşa că nu mă tem pentru viaţa mea. Dar cred că vor încerca să mă omoare”, a declarat Grozev pentru EFE într-un interviu acordat în capitala Austriei.
Tentativele de asasinare cu agent neurotoxic Noviciok a lui Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare, sau a fostului agent Serghei Skripal şi fiicei sale Iulia în 2018 în Marea Britanie sunt, potrivit lui Grozev, doar câteva exemple dintre „numeroasele instrumente” de care dispune Kremlinul pentru eliminarea criticilor săi.
Jurnalistul de naţionalitate bulgară consideră că atacurile cu Noviciok ar fi fost imposibile fără aprobarea preşedintelui rus Vladimir Putin, în coordonare cu FSB.
„Programul privind agentul neurotoxic Noviciok (încadrat la armele chimice de uz militar. n.red.) este într-atât de periculos, încât era nevoie de aprobare” de la vârf, spune Grozev.
„Sunt un activist, dar scopul meu este să investighez infracţiunile comise de guverne, pe care nimeni nu doreşte sau nu le poate investiga”, adaugă Grozev, care colaborează din 2016 cu Bellingcat, platforma de investigaţii care cercetează date din surse deschise şi care a câştigat recunoaştere prin dezvăluirile sale bine documentate.
Prima anchetă majoră a lui Grozev a fost dezvăluirea presupusei implicări a armatei ruse în doborârea zborului MH17 în iulie 2014 în estul Ucrainei, cu 298 de persoane la bord. Această investigaţie i-a adus platformei Bellingcat celebritate în Olanda, de unde proveneau cei mai mulţi dintre pasagerii zborului MH17, iar în prezent o fundaţie de loterie din Ţările de Jos este cel mai mare susţinător financiar al portalului.