Odată cu intrarea în vigoare a Legii prevenirii, companiile vor avea la dispoziţie 90 de zile pentru a se conforma, a mai declarat Ilan Laufer, într-o conferinţă pe tema dezvoltării IMM-urilor.
„Legea prevenirii interzice organelor de inspecţie fiscală şi control ale statului să vă amendeze la primul control pentru o serie de mai mult de 500 de contravenţii. S-a lucrat foarte, foarte mult la această lege. Evident că cele 500 de contravenţii nu sunt deosebit de grave sau lucruri care sunt penale sau ceva ce ar pune în pericol sănătatea sau siguranţa oamenilor sau munca la negru. Sunt pur şi simplu 500 de contravenţii pe care noi am reuşit să le identificăm şi pe care noi nu le considerăm atât de grave”, a spus Laufer.
Potrivit acestuia, legea este dedicată în special companiilor mici şi mijlocii în special, adică celor care au între doi şi şase angajaţi, şi care nu au o structură juridică şi de audit care să poată să aibă o discuţie de la egal la egal cu inspectorii care vin să controleze firma.
„Şi atunci, aceste peste 500 de contravenţii, în cazul în care le-aţi încălcat – şi vă spun că, dacă le-aţi încălcat, probabil nici nu ştiţi de existenţa a foarte multe dintre ele, dar le-aţi încălcat – veţi primi un plan de conformare de 90 de zile, termen pentru a vă pune la punct cu planul de conformare, cu ce prevede legea. După această perioadă de 90 de zile, echipa de control revine şi doar atunci, dacă nu sunteţi ok, vă poate aplica sancţiunea”, a continuat ministrul.
El a adăugat că textul de lege este finalizat din luna mai, fiind implicate peste 14 ministere, potrivit Agerpres.
„Legea se află în Camera Deputaţilor, a trecut de Senat, de toate comisiile şi sper ca în cel mai scurt timp să fie adoptată. Este o lege extrem de importantă pentru mediul de afaceri din România şi ne dorim ca toţi cei care vor veni de acum în inspecţie să aplice legea în spiritul acestei legi, a prevenirii”, a completat Laufer.